.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΓΚΑΣ

       
           Η κατάληψη της Στρούγκας είχε βρεθεί πριν 3 χρόνια στο επίκεντρο των εξελίξεων για την υπεράσπιση του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας και το ανταγωνιστικό κίνημα είχε απαντήσει δυναμικά με την παρουσία του. Όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2014, η επίθεση στη Στρούγκα έγινε από οπάδούς της ΑΕΚ και ήταν μια στοχευμένη επίθεση. Η επίθεση ξεκίνησε με το προκλητικό βάψιμο της Στρούγκας το Σάββατο 25/2 και συνεχίστηκε την Δευτέρα 27/2 με τους οπαδούς να επιστρέφουν και να ξαναβάφουν τη Στρούγκα με συνθήματα όπως «ΜΟΝΟ ΑΕΚ», «ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΓΗΠΕΔΟ». Ο προπηλακισμός συντρόφων και συντροφισσών, καθώς και η παρουσία τους έξω απ’ την κατάληψη της Στρούγκας στη Ν. Φιλαδέλφεια συνεχίζεται για ημέρες, δείχνοντας έτσι τις διαθέσεις τους για συνέχιση της κατάστασης αυτής.


            Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Μελισσανίδης προσπαθεί να επιβάλλει τα μεγαλεπήβολα σχεδιά του για τη δημιουργία μιας νέας, εμπορικής περιοχής, η οποία θα καταπατήσει κάθε έννοια δημόσιου χώρου στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας. Απ’ τον Αύγουστο του 2014 έχει ψηφιστεί το Ρυθμιστικό Νομοσχέδιο Αθήνας-Αττικής, το οποίο παραχώρησε στον Μελισσανίδη και την Δικέφαλος 1924 Α.Ε. 6 στρέμματα δάσους για την υλοποίηση του σχεδίου του. Ο Μελισσανίδης επικαλείται τις υψομετρικές άδειες ως το λόγο για τον οποίο του απαγορεύεται να χτίσει το γήπεδο της «Αγιας-Σοφιάς» στην Φιλαδέλφεια ενώ στην πραγματικότητα ένα μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την υπογειοποίηση τμήματος κεντρικής οδικής αρτηρίας της περιοχής, για την οποία ακόμα δεν υπάρχει εγκεκριμένη προμελέτη. Η Δικέφαλος 1924 Α.Ε. γνωρίζει καλά ,επίσης, ότι το οικόπεδο που έχει παραχωρήσει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ το κράτος για κοινωφελή σκοπό, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του σταδίου της ΑΕΚ και γι’ αυτό το λόγο στοχοποιεί το δημαρχείο και το ανταγωνιστικό κοινωνικό κίνημα που προβάλλει αντιστάσεις. Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία του γηπέδου για να στεγάσει την ομάδα της ΑΕΚ, μια διεκδίκηση κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας που δεν μας βρίσκει αντίθετους, αλλά ο Μελισσανίδης έχει πάει πολλά βήματα παρακάτω και διεκδικεί έναν εμπορικό ‘παράδεισο’, ο οποίος θα του επιφέρει κέρδη.

            Η θέση της Στρούγκας, καθώς και των υπολοίπων που πλαισίωσαν το κάλεσμα της το 2014, είναι μια ξεκάθαρη εναντίωση στο επιχειρηματικό πλάνο του Μελισσανίδη. Το πλάνο αυτό στοχεύει στην εμπορευματοποίηση της ευρύτερης περιοχής με υπογειοποίηση δρόμων, δημιουργία πάρκινγκ και πολλών άλλων εμπορευματικών κινήσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ‘σύγχρονου’ αστικού κέντρου. Η κυβέρνηση απ’ τη μεριά της στηρίζει εμφανώς τις διεκδικήσεις του Μελισσανίδη, καθώς προτιμά να σιωπά σε κάθε απειλητική κίνηση του, όπως έγινε και με τον ξυλοδαρμό του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου της Ν. Φιλαδέλφειας. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι λίγο παραπέρα στο άλσος βρίσκεται η περιοχή όπου αναμένεται να γίνει η ανέγερση του νέου Κενταύρου. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν είναι κάτι καινούριο και έχει συμβεί και στο παρελθόν με περιοχές όπως το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αυτές οι κινήσεις εμπορευματικής αξιοποίησης εναρμονίζονται πλήρως με τις κινήσεις του κράτους και του κεφαλαίου που επιχειρεί να μονοπωλήσει το δημόσιο χώρο και λόγο και να καταστείλλει κάθε κίνηση ελευθερίας στον αστικό ιστό.

            Την ίδια ώρα που μας ενημερώνουν για τον επικείμενο ερχομό της ανάπτυξης και της ευημερίας, στη Φιλαδέλφεια ο Μελισσανίδης καταπατώντας την έννοια της προσφυγιάς, προτάσσει την ανέγερση του γηπέδου ως το όνειρο που θα την δικαιώσει. Το ανταγωνιστικό κίνημα χτίζει αντιστάσεις και χώρους πολιτικής δημιουργίας ενάντια στις πολιτικές μεθοδεύσεις του κράτους και του κεφαλαίου, που στοχεύουν στον έλεγχο της ζωής των κατοίκων της πόλης και τη μετατροπή τους σε παθητικά υποκείμενα στα χέρια επιχειρηματιών. Το κράτος απ’ τις Σκουριές ως την Αθήνα βρίσκει εντολοδόχους ώστε να επιβάλλει την λεηλασία του περιβάλλοντος και την επέκταση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της ζωής.

            Οι συγκεκριμένοι οπαδοί της ΑΕΚ λειτουργούν ως πιστοί ακόλουθοι του κεφαλαίου και επιτίθενται σε δημόσιους χώρους που αντιτίθενται στα συμφέροντα του Μελισσανίδη. Η απειλή μιας κατάληψης είναι ένα γεγονός που αφορά όλο το κοινωνικό κίνημα και τέτοιες επιθέσεις τραμπούκικου τύπου οφείλουν να μη μένουν αναπάντητες. Οι οπαδοί των ομάδων οφείλουν να πάρουν μια σαφή θέση όσον αφορά αυτές τις κινήσεις: θα είναι πιστοί ακόλουθοι των μεγάλων αφεντικών τους, οργανώνοντας στρατιές που επιτίθενται στον οποιοδήποτε “αλλόθρησκο” ή θα στραφούν ενάντια σ’ αυτές τις ενέργειες και τα εκάστοτε επιχειρηματικά συμφέροντα που εκφράζει ο επαγγελματικός αθλητισμός;

            Οι επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους και αγωνιζόμενες κοινωνικές ομάδες είναι μια συνηθισμένη τακτική του κράτους και των φασιστών, με σκοπό τον εκφοβισμό του ανταγωνιστικού κινήματος. Εμείς από τη μεριά μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε χώρο ριζοσπαστικής πολιτικής έκφρασης και υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους-δημόσιους χώρους ενάντια στις επιδιώξεις του κράτους και του κεφαλαίου.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
 
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου