.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Δεκάδες φέρετρα φτάνουν στην Τουρκία από την Αφρίν


Τριάντα ένας Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 143 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Άγκυρα στη βορειοδυτική Συρία, γνωστοποίησε το τουρκικό γενικό επιτελείο τη Δευτέρα, 48 ώρες έπειτα από μια ιδιαίτερα πολύνεκρη μέρα.

Από την έναρξη της επιχείρησης η οποία βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας», την 20ή Ιανουαρίου, «31 από τους συντρόφους μας στα όπλα έπεσαν μάρτυρες, (άλλοι) 143 τραυματίστηκαν», αναφέρει ανακοίνωση του γενικού επιτελείου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.


Η Τουρκία εξαπέλυσε αυτή την έφοδο εναντίον της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», αλλά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εκστρατείας τους εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι μάχες ανάμεσα, από τη μια, στον τουρκικό στρατό και τους άραβες σύρους αντάρτες συμμάχους του και, από την άλλη, στις YPG εκτυλίσσονται στην περιοχή Αφρίν, κουρδικό προπύργιο στη βορειοδυτική Συρία.

Ο τουρκικός στρατός υπέστη βαριές απώλειες τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να επιτύχει καμιά ουσιαστική προέλαση. Το Σάββατο σκοτώθηκαν 11 τούρκοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους οι δύο χειριστές ενός επιθετικού ελικοπτέρου όταν αυτό καταστράφηκε.

Πέραν των τούρκων στρατιωτικών, τουλάχιστον 165 άραβες σύροι αντάρτες που είχαν εξοπλιστεί από την Άγκυρα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, ο τουρκικός στρατός διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι έχει «εξουδετερώσει τουλάχιστον 1.369 τρομοκράτες» μέχρι τώρα, δημοσιοποιώντας έναν αριθμό που το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι είναι πρακτικά αδύνατον να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές κι είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον των 152 νεκρών ανταρτών των YPG που δίνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ίδια ΜΚΟ, η οποία βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών της στα πεδία των μαχών στη Συρία, έχει αναφέρει επίσης ότι πως τουλάχιστον 74 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Αφρίν από την 20ή Ιανουαρίου, στην πλειονότητά τους από τα τουρκικά πλήγματα. Η Άγκυρα από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει στοχοθετήσει αμάχους.

Παράλληλα, τουλάχιστον επτά άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην τουρκική επικράτεια από ρουκέτες εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων για τις ρίψεις των οποίων η Άγκυρα κατηγορεί τις YPG.

iskra.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου