.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Από τον «εκλεκτό» του Σκουρλέτη και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Ν. Ντίτορα: Οργιο παρανομιών σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων


Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων φροντίζουν να τοποθετούν προϊσταμένους στις Γενικές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις βασικά των υπουργείων δικούς τους ανθρώπους, είτε βάσει νόμων είτε και έξω από τις διατάξεις που νομοθετούσαν. Φρόντιζαν να εισάγουν διατάξεις, όπως π.χ. η συνέντευξη, προκειμένου να εξασφαλίζουν τη στελέχωση των «θέσεων ευθύνης» από ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, προκειμένου οι δικοί τους άνθρωποι να υπογράφουν και να εκτελούν πιστά τις εντολές τους, χωρίς την παραμικρή ένσταση. Το κυριότερο: να εφαρμόζουν πιστά ακόμα και τις προφορικές εντολές τους. Στην ίδια γραμμή κινούνται οι περιφερειάρχες και οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που τώρα ονομάζονται συντονιστές.


Παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο πολλές φορές να μην εφαρμόζουν τις διατάξεις των νόμων που ψηφίζονταν προκειμένου να γίνει η επιλογή των στελεχών-yesmen που θα επανδρώσουν αυτές τις νευραλγικές θέσεις. Αυτή την πρακτική τη συνεχίζουν τόσο η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων όσο και οι περιφερειάρχες και οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας Ν. Ντίτορας με τις παράνομες αποφάσεις του ξεπέρασε κάθε όριο. Υποβάθμισε τρεις γενικούς διευθυντές, εκ των οποίων ο ένας, ο Η. Τσέλιγκας, είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί, υποβάθμισε και μετακίνησε προϊσταμένους  Διευθύνσεων και Τμημάτων σε όλες τις Διευθύνσεις που υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Μόνο στις Διευθύνσεις Δασών οι υποβαθμισμένοι και οι μετακινηθέντες ανέρχονται σε δεκάδες (προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία για τις μετακινήσεις και τις υποβαθμίσεις σε άλλες Διευθύνσεις).

Τον Ν. Ντίτορα τον διόρισε ως συντονιστή ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με απόφασή του στις 15 Μάη του 2017 (ΦΕΚ Β/26.5.2017). Ο Σκουρλέτης τον διόρισε στη νευραλγική αυτή θέση, μολονότι αυτός έδρασε για χρόνια συνδικαλιστικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ (ή μήπως ακριβώς γι’ αυτό;). Γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε ο Ν. Ντίτορας, ήταν ο Η. Τσέλιγκας. Προφανώς, ο Σκουρλέτης εκτίμησε ότι ο Ν. Ντίτορας -και όχι ο Η. Τσέλιγκας- είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει όλες τις εντολές του. Οτι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να δράσει παράνομα και να φτάσει στο σημείο να υποβαθμίσει και να μετακινήσει μαζικά προϊσταμένους των Διευθύνσεων που υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο Η. Τσέλιγκας, όπως ήταν φυσικό προσέφυγε στις 26 Ιούνη του 2017 στο υπουργείο Εσωτερικών κατά της απόφασης του Ν. Ντίτορα, με την οποία τον είχε υποβιβάσει από γενικό διευθυντή. Ο Σκουρλέτης μέσα σε δύο μήνες αποφάσισε ότι η απόφαση του Ν. Ντίτορα είναι παράνομη. Η απόφαση αυτή ήταν ιδιαίτερα προκλητική και, εκτός των άλλων, εξυπηρετούσε και προσωπικά συμφέροντα του Ν. Ντίτορα. Συγκεκριμένα, αυτός είχε προσφύγει το 2014 στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας κατά της απόφασης της τότε γενικής γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ο Η. Τσέλιγκας διοριζόταν γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων. Ο Ντίτορας, εκτός από την αίτηση ακύρωσης της απόφασης, είχε καταθέσει και αίτηση αναστολής, την οποία απέρριψε το Διοικητικό Εφετείο (η απόφαση για την αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί).

Παραπέρα, ο κατάφορα αδικηθείς Η. Τσέλιγκας κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά του Ν. Ντίτορα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο εισαγγελέας κατά του Ν. Ντίτορα και ανάμεσα στους κληθέντες να καταθέσουν ως μάρτυρες είναι και συνδικαλιστικά στελέχη από την ΠΕΔΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ.

Ομως, για τις παράνομες αποφάσεις μετακίνησης και υποβάθμισης δεκάδων προϊσταμένων και υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Π. Σκουρλέτης σιωπά, γιατί έχουν τη συγκατάθεσή του. Αυτή την πρακτική εφαρμόζουν και οι υπουργοί της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων.

Στις 27 Φλεβάρη του 2016 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4369, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης». Στόχος του υποτίθεται ότι είναι να στελεχώσει τη διοίκηση με αξιοκρατικά στοιχεία. Στο άρθρο 29 περιγράφονται τα κριτήρια επιλογής των προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος, ενώ στο άρθρο 30 ορίζεται τι θα γίνει με τους υπηρετούντες προϊσταμένους μέχρι να εκλεγούν οι νέοι.

Παραθέτουμε τη σχετική διάταξη του άρθρου 30 του νόμου 4369 του 2016:

«Αρθρο 30

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου:

α) Εως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις  του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι.

β) Η θητεία των ανωτέρω προϊσταμένων λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις  του παρόντος νόμου» (οι εμφάσεις δικές μας).

Αναφορικά με τα κριτήρια του νόμου 4369 ως προς την επιλογή των προϊσταμένων δε θα προσθέσουμε τίποτα περισσότερο απ’ αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Εκείνο που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι ο Ντίτορας  προχώρησε τον Αύγουστο του 2017 στο μαζικό ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης με τις μαζικές μετακινήσεις και υποβαθμίσεις προϊσταμένων, αγνοώντας προκλητικά τα άρθρα 29 και 30 του νόμου 4369.

Το μόνο επιχείρημα που προέβαλε γι’ αυτές τις ανατροπές είναι ότι οι αποφάσεις της προηγούμενης γενικής γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Κ. Γερακούδη, δεν ήταν σύννομες. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν του έδινε το δικαίωμα να αγνοήσει το νόμο 4369/2016 και να προχωρήσει στις βίαιες ανατροπές των προϊσταμένων. Το ότι ο Ντίτορας αγνόησε το νόμο αποδεικνύεται από μια σειρά στοιχεία. Στα κείμενα των αποφάσεων με τις οποίες έγιναν οι ανατροπές δε γίνεται καμία αναφορά στο νόμο 4369/2016, ενώ δεν έγιναν καν οι διαδικασίες επιλογής των προϊσταμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Διοικητικό Εφετείο Βόλου εκδίκασε προσφυγή καρατομησθείσας από τον Ντίτορα προϊσταμένης και έκρινε ότι η απόφασή του είναι παράνομη, γιατί αγνόησε τις διατάξεις του νόμου 4369 για τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Αυτή την απόφαση σύντομα θα την έχουμε στα χέρια μας και θα τη δημοσιοποιήσουμε.

Εχουμε όμως την απόφαση Α10/2018 του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, με την οποία δικαιώθηκε μόνιμος υπάλληλος της ΔΑΟΚΑ Περιφερειακής Ενότητας, που είχε υποβαθμιστεί από Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος σε απλό εισηγητή, μετά από απόφαση του περιφερειάρχη Π. Τατούλη στις 13 Γενάρη του 2017. Την απόφαση αυτή θα την ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας (δείτε την απόφαση εδώ). Oπως μάθαμε, το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Βόλου είναι ταυτόσημο, με κύριο επιχείρημα ότι δεν εφαρμόστηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 30 του νόμου 4369/2016.

Παραθέτουμε απόσπασμα της απόφασης Α10/2018 του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης:

«Προβάλλεται ειδικότερα με την υπό κρίση αίτηση ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατά παράβαση νόμου, ήτοι της εφαρμοστέας στην προκειμένη περίπτωση μεταβατικής διάταξης  του άρθρου 30 παρ.1 περίπτ. α’ του Ν.4369/2016, σύμφωνα με την οποία η ίδια έπρεπε να παραμείνει στη θέση στην οποία υπηρετούσε …

7. Επειδή ο λόγος αυτός προβάλλεται βασίμως, διότι, εφόσον η αιτούσα είχε τοποθετηθεί Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος ήδη από το 2012 (…) έπρεπε έως την επιλογή νέων προϊσταμένων από αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, που θα συγκροτούνταν με βάση τις διατάξεις του ν. 4369/2016 να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Τμήματος, εκτός εάν στο πρόσωπό της συνέτρεχε ειδικός λόγος αποκλεισμού. Τέτοια όμως αιτιολογία δεν περιλαμβάνεται στην προσβαλλόμενη πράξη, η οποία κατά συνέπεια εκδόθηκε κατά παράβαση κατ’ ουσίαν διάταξης νόμου, ήτοι του άρθρου 30  του ν. 4369/2016 (…) Κατόπιν αυτών και επειδή παρέλκει η εξέταση των λοιπών λόγων ακυρώσεως, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη κατά το μέρος που αφορά την αιτούσα» (οι εμφάσεις δικές μας).

Η απόφαση του Π. Τατούλη κρίθηκε παράνομη και είναι υποχρεωμένος να επαναφέρει στη θέση της την υπάλληλο που είχε υποβιβάσει. Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις του συντονιστή Ντίτορα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Γιατί ήδη, όπως αναφέραμε, το Διοικητικό Εφετείο Βόλου έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης παράνομης απόφασής του, ενώ όλες οι παράνομες αποφάσεις του πάσχουν για τον ίδιο λόγο (παραβίασαν την παρ. 1 του άρθρου 30 του νόμου 4369/2016). Αιτήσεις ακύρωσης όλων των παράνομων αποφάσεων του Ντίτορα έχουν υποβληθεί σε διάφορα Διοικητικά Εφετεία και είναι σίγουρο ότι θα γίνουν δεκτές και οι αποφάσεις του Ντίτορα θα ακυρωθούν.

Ο εξόφθαλμα αδικηθείς Η. Τσέλιγκας ζήτησε, μέσω «Ιεραρχικών Προσφυγών», και την πειθαρχική δίωξη του Ν. Ντίτορα. Ομως ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κωφεύει και τον διατηρεί στη θέση του, προφανώς γιατί εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων και γιατί δε θέλει ν’ ανοίξει τέτοιες «δουλειές», δεδομένου ότι συνάδελφοί του υπουργοί παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου 4369, προκειμένου να τοποθετήσουν στις νευραλγικές θέσεις των υπουργείων ανθρώπους που έχουν το ιδιαίτερο προσόν να λένε «ναι» σε όλες τις παράνομες εντολές των υπουργών. Για παράδειγμα αναφέρουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου τοποθετήθηκαν προϊστάμενοι στις Διευθύνσεις και στα Τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος άνθρωποι της αρεσκείας της πολιτικής ηγεσίας, με την παραβίαση και προκλητική αγνόηση του νόμου 4369/2016.

Απαιτούμε να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αποφάσεις του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ν. Ντίτορα και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη και να «ξηλωθεί» ο συντονιστής Ν. Ντίτορας.           



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου