.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Υποκρισία και σκανδαλολογία επί ενός υπαρκτού σκανδάλου

Ορκίζονται στο «τεκμήριο της αθωότητας». Διαβεβαιώνουν ότι «δε θα επιδοθούν σε κυνήγι μαγισσών». Στάζει μέλι το στόμα τους όταν αναφέρονται στον «νομικό πολιτισμό», ου μην και στον «πολιτικό πολιτισμό». Και την ίδια στιγμή, το Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο μίας συνηθισμένης πολιτικής αψιμαχίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη, ενημερώνει «πως στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει πια γραφείο ο συνέταιρός τους, κ. Παπασταύρου, ούτε εισέρχονται βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε κάποιο φορολογικό παράδεισο».

Φυσικά, δεν είμαστε εμείς που θα υπερασπιστούμε τον αστικό «νομικό πολιτισμό» και τα συμπαρομαρτούντα του. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο επιλεκτικά (με βάση το ταξικό πολιτικό κριτήριο) εφαρμόζονται. Την υποκρισία των συριζαίων θέλουμε να στηλιτεύσουμε. «Εγώ δεν πιστεύω τίποτα. Η προανακριτική επιτροπή θα κρίνει αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων. Το ίδιο θα κάνει και η Εισαγγελία, το ίδιο θα κάνει και η Δικαιοσύνη, σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», έλεγε ο Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, την ίδια ώρα που το Μαξίμου μιλούσε με επίσημη ανακοίνωση για τροχήλατες βαλίτσες με μίζες, υιοθετώντας πλήρως αυτά που κατέθεσε προστατευόμενος μάρτυρας, για τον Φρουζή που γέμισε μια τροχήλατη βαλίτσα με πάκα χαρτονομισμάτων των 100, 200 και 500 ευρώ και τα πήγε στο Μαξίμου για να τα παραδώσει στον Σαμαρά.


Θέλετε κι άλλη απόδειξη υποκρισίας και τσαρλατανισμού; Οι εισαγγελείς Διαφθοράς δήλωσαν ότι έκαναν άψογα το καθήκον τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, μόλις «προσέκρουσαν» σε ονόματα υπουργών, έστειλαν τη δικογραφία στη Βουλή. «Αμελλητί» απαιτεί το Σύνταγμα, αλλά αυτοί έκαναν κάνα τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου οι προστατευόμενοι μάρτυρες έδιναν διαδοχικές καταθέσεις, προσθέτοντας συνεχώς νέα ονόματα. Ομως η δικογραφία έπρεπε να φύγει για τη Βουλή αμέσως μόλις ακούστηκε το πρώτο όνομα υπουργού. Και στη συνέχεια, κάθε φορά που ακούγονταν νέα ονόματα, να αποστέλλονται οι νέες καταθέσεις για να ενσωματωθούν στη δικογραφία. Αν αυτό θα το ψευτοδικαιολογήσουν με κάποια ακροβατική νομική ερμηνεία, πώς θα δικαιολογήσουν το γεγονός ότι η εισαγγελέας Τουλουπάκη φέρεται να έστειλε έγγραφο στο FBI, διατυπώνοντας ερωτήματα για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς; Αν αληθεύει αυτό,  τότε έχουμε κάτι πολύ χειρότερο από την καθυστέρηση αποστολής της δικογραφίας της Βουλής. Εχουμε ανακριτικές πράξεις για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, που απαγορεύονται ρητά από το Σύνταγμα, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής. Τέτοιες ανακριτικές πράξεις μόνο η Βουλή μπορεί να κάνει (με τους τρόπους που με σαφήνεια προβλέπονται στο νόμο).

Το αποκορύφωμα: απαντώντας στις καταγγελίες των υπό έρευνα πολιτικών προσώπων, ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει τίποτ' άλλο πέρα από τις «κωμικές» καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, «εισαγγελικές πηγές» δήλωσαν την περασμένη Τρίτη ότι οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων για τα πολιτικά πρόσωπα επιβεβαιώνονται και από άλλα στοιχεία της δικογραφίας και κυρίως από έγγραφα που κατατέθηκαν ή κατασχέθηκαν. Δηλαδή, οι αρμόδιοι εισαγγελείς κάνουν και αξιολόγηση της δικογραφίας κατά πολιτικών προσώπων, πράγμα που επίσης απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά.

Ποιες είναι οι «εισαγγελικές πηγές»; Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια. Μόνο οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς (Τουλουπάκη κλπ.) μπορούν να έχουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας. Ακόμα κι αν φυσιολογικά μπορούν να αξιολογήσουν στοιχεία της δικογραφίας (και μόνο η γνώση οδηγεί σε συσχετισμούς και αξιολογήσεις) δεν είχαν κανένα δικαίωμα να κάνουν δημόσια αυτή την αξιολόγηση και μάλιστα καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία των «εισαγγελικών πηγών». Αυτό είναι πρωτοφανές και μας θυμίζει την εποχή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά, που αξιολογούσε μόνος του τις δικογραφίες και τις έβαζε στο αρχείο, χωρίς καν να τις στείλει στη Βουλή. Τώρα έχουμε το αντίθετο. Εστειλαν τη δικογραφία στη Βουλή και τη σχολιάζουν ανώνυμα.

Υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας να τολμήσει να κάνει τέτοια «χοντράδα», χωρίς να έχει κυβερνητική και υπηρεσιακή κάλυψη; Θα τον είχαν «σκίσει». Είναι φανερό ότι οι «εισαγγελικές πηγές» λειτούργησαν σαν ντουντούκα της κυβέρνησης (έχει κάνει «δουλίτσα» ο Παπαγγελόπουλος). Δεν μπορούσε να βγει και να τα πει αυτά κάποιος από τους Κοντονή, Παπαγγελόπουλο, Τσίπρα, Τζανακόπουλο, γιατί δε γνωρίζουν υποτίθεται τη δικογραφία και… σέβονται τις θεσμικές διαδικασίες. Εβαλαν λοιπόν να τα πουν οι «εισαγγελικές πηγές», για να κόψουν τη φόρα των εμπλεκόμενων πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, που είχαν πάρει σβάρνα τα ραδιοκάναλα και έλεγαν ότι πρόκειται για σκευωρία, υποστηρίζοντας ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει τίποτ' άλλο εκτός από τις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» (έτσι τους βάφτισαν, μολονότι ο σχετικός νόμος είναι δικό τους δημιούργημα). Οι «εισαγγελικές πηγές» υπερασπίστηκαν τις θέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας με νόημα ότι η υπόθεση είναι «δεμένη» από πολλές πλευρές.

Ολ' αυτά θα τ' ακούσουμε να καταγγέλλονται από βδομάδα που θ' αρχίσει το «πατιρντί» στη Βουλή. Θ' ακούσουμε και την άμυνα των Τσιπραίων, ενώ σιγά-σιγά θα βλέπουμε αν και πόσο είναι «δεμένη» η δικογραφία. 'Η μήπως δε θα το δούμε ποτέ, γιατί η υπόθεση κοινοβουλευτικά θα κλείσει γρήγορα (με παραγραφή) και θα σταλεί στην εισαγγελία; Αυτό θα το σχολιάσουμε παρακάτω. Εδώ σχολιάζουμε μόνο το γεγονός της πολιτικής και θεσμικής υποκρισίας των Τσιπραίων και των οργάνων τους στον δικαστικό μηχανισμό. Δεκάρα τσακιστή δε δίνουν για τη Novartis, για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο (από στελέχη της εταιρίας μέχρι γιατρούς και στελέχη του κρατικού μηχανισμού), για τη ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τσέπες των Ελλήνων. Πάνω από χρόνο έχει που «διερευνάται» το σκάνδαλο και δεν κινήθηκε καμιά διαδικασία ενάντια στη Novartis, ούτε ερευνήθηκαν άλλες εταιρίες που έκαναν (και κάνουν, αλλά πιο προσεχτικά πλέον) την ίδια δουλειά.

Από τη στιγμή που μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης στις πλάτες του ελληνικού λαού, ούτε που τους νοιάζει τι κάνουν οι εταιρίες, πόσο ληστρική πολιτική ακολουθούν, κερδοσκοπώντας ασύστολα με τα φάρμακα που είναι απαραίτητα όσο και η τροφή. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μπλέξουν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εκμεταλλευτούν το σκάνδαλο για να αποκομίσουν οι ίδιοι πολιτικά οφέλη, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός έχει σιχαθεί την πολιτική τους. Γι' αυτό έδιωξαν τη Ράικου, που ως εισαγγελέας Διαφθοράς είχε υψώσει ασπίδα προστασίας γύρω από τα πολιτικά στελέχη και περιόριζε την έρευνα σε γιατρούς και κάτι «μικρομεσαίους» του κρατικού μηχανισμού. Και -ω του θαύματος- μόλις εκδιώχτηκε η Ράικου, η έρευνα προσανατολίστηκε στους πολιτικούς τους αντιπάλους και «στο τέλος» βρέθηκαν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Δηλαδή, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αθώες περιστερές; Θ' αστειεύεστε, βέβαια. Ομως, είναι άλλο τι πιστεύει κάθε άνθρωπος που «βλέπει τι συμβαίνει γύρω του» και άλλο τι μπορεί να προκύψει σε ποινικό επίπεδο και μάλιστα με τις υπερπροστατευτικές διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στις διαδικασίες αυτού του νόμου ποντάρουν και οι Τσιπραίοι. Ολα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Στην πρόταση για τη σύσταση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, αποφαίνονται οι ίδιοι ότι έχει επέλθει παραγραφή για την «απιστία». Μ' αυτό τον τρόπο «καθαρίζουν» και τον Κουρουμπλή, ο οποίος πάντως δεν εμπλέκεται από τους μάρτυρες, αλλά από αναφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Τον «καθαρίζουν» και πολιτικά, αναφέροντας ότι δεν εξέδωσε δελτίο τιμών για τα φάρμακα το πρώτο εξάμηνο του 2015, γιατί το ζήτημα ήταν σε διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μετά κάνουν ένα νομικό σάλτο και λένε ότι για τα αδικήματα της «δωροληψίας» και «δωροδοκίας υπαλλήλων» πρέπει να διερευνηθεί αν τελέστηκαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» και επομένως να συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Αν διαπιστωθεί ότι τα αδικήματα έχουν τελεστεί «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», τότε έχουν και αυτά παραγραφεί. Υπάρχει περίπτωση τα αδικήματα να μην έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους; Αφού οι μάρτυρες, τους οποίους επικαλούνται, λένε ότι ο Φρουζής λάδωνε τους υπουργούς και τους πρωθυπουργούς! Ποια είναι η κουτοπονηριά; Αντί να αποφανθούν αμέσως ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, θα λειτουργήσουν για κάποιο διάστημα αυτή την επιτροπή, θα κάνουν το πολιτικό «τζέρτζελο» που επιδιώκουν και μετά θα διαπιστώσουν παραγραφή, αφήνοντας τους άλλους με το στίγμα (ή έστω με το ερώτημα: τα πήραν ή όχι; Δε θα το μάθουμε!). Κι όταν αυτοί θα ζητούν να κληθούν να καταθέσουν οι μάρτυρες, θα τους απαντούν ότι η Επιτροπή δε διερευνά την ουσία, αλλά μόνο αν το αδίκημα τελέστηκε «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Το αυτονόητο δηλαδή!

Οσο για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα), που είναι διαρκές, θα διερευνήσουν και γι' αυτό αν τελέστηκε «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Αν ναι (αυτονόητο, επίσης), θα το παραγράψουν και αυτό. Αν όχι, θα το παραπέμψουν στην εισαγγελία. Πρώτα όμως θα πρέπει να βρουν λογαριασμούς, αγορές περιουσιακών στοιχείων κτλ. Θα βρουν;

Ολα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς ένα πολιτικό «τζέρτζελο», από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά πολιτικά οφέλη. Μένει να δούμε πώς θα αντεπιτεθούν οι άλλοι.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου