.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Τρίτος νεκρός στις φυλακές μέσα σε μια εβδομάδα, στο ΝΦΚ Άγιος Παύλος.



    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2018


Τρίτος νεκρός στις φυλακές μέσα σε μια εβδομάδα, στο ΝΦΚ Άγιος Παύλος.

Τρεις άνθρωποι πέθαναν στις φυλακές  μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον για τρεις έφτασαν πληροφορίες στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, το υπουργείο σίγουρα θα ξέρει περισσότερα.


Ο τρίτος νεκρός, που βρέθηκε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, είναι ο Ν.Δ. 31 ετών, που ήταν κρατούμενος στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Ο Ν.Δ. ήταν οροθετικός και εξαρτημένος χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Οι ποσότητες των ψυχοφαρμάκων που του χορηγούνταν ήταν τέτοιες ώστε να βρίσκεται σε αποσύνδεση από την πραγματικότητα, σαν να θεωρούνταν ήδη τελειωμένος.  Την Πέμπτη το μεσημέρι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε -έκανε αιμόπτυση- με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στα «ειδικά» κελιά (απομόνωση). Λέγεται ότι μεταφέρθηκε εκεί μέχρι να οργανωθεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο εκτός φυλακής. Σύμφωνα πάντα με τα όσα ειπώθηκαν εκ των υστέρων, ο κρατούμενος λίγα λεπτά αργότερα από την ενημέρωσή του για επικείμενη μεταφορά του στο νοσοκομείο, βρέθηκε νεκρός, κρεμασμένος με σεντόνι μέσα στο «ειδικό» κελί του. Πέθανε απομονωμένος, βαριά άρρωστος και σε σύγχυση εξαιτίας των ψυχοφαρμάκων.


Οι υπεύθυνοι για το θάνατό του, καθώς και για κάθε θάνατο ή για την καταστροφή κάθε ζωής που συντελείται μέσα στη φυλακή, συνεχίζουν ανάλγητα να δικάζουν και να νομοθετούν το κλείσιμο ανθρώπων σε σιδερένια κλουβιά σαν απάντηση σε κάθε πρόβλημα της κοινωνίας. Οι βουλευτές συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους που στέλνουν τοξικοεξαρτημένους στη φυλακή αντί να φροντίσουν να δημιουργήσουν δομές απεξάρτησης για ΟΛΟΥΣ, με κατάλληλη υποστήριξη για την αποκατάστασή τους ως ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου. Τα κτίρια υπάρχουν, οι επιστήμονες υπάρχουν, βούληση δεν υπάρχει.


Υπογραμμίζουμε την ευθύνη των νομοθετούντων με αφορμή την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Είναι απαράδεκτη βαρβαρότητα ψυχασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι, ανήλικοι (λιγότεροι μεν, αλλά υπάρχουν!), άνθρωποι χωρίς χαρτιά, μητέρες μικρών παιδιών να απορρίπτονται εκτός κοινωνίας, σε κλουβιά. Πρόκειται για τον μισό πληθυσμό των φυλακών, ο οποίος βιώνει διπλά την απόλυτη αποσύνθεση του ανθρώπου σε εγκλεισμό, χωρίς κανένα επανορθωτικό αποτέλεσμα ούτε για τον κρατούμενο ούτε για το κοινωνικό σύνολο, αφού η ίδια η φυλακή συχνά δεν αποτρέπει την τέλεση νέων παραβάσεων -ενίοτε δε σοβαρότερων - από τους αποφυλακιζόμενους. Εδώ και δεκαετίες επιστήμονες τεκμηριώνουν την ανάγκη για δημιουργία ανοιχτών δομών υποδοχής και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για την αποκατάστασή τους ως λειτουργικά  μέλη μιας δικαιότερης κοινωνίας που να μην περιθωριοποιεί, αλλά να προσφέρει στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του.


Ανησυχούμε για τον Ποινικό Κώδικα που σχεδιάζεται, όπως εξάλλου και για την αναθεώρηση του Σωφρονιστικού Κώδικα (ο οποίος έχει ολοκληρώσει το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία η Πρωτοβουλία κατέθεσε τις απόψεις της) και έχει παγώσει υπό την πίεση της πολύμηνης κινητοποίησης των κρατουμένων.  Ανησυχούμε γιατί οι εντεταλμένοι να νομοθετούν φαίνεται να μην λαμβάνουν υπόψη τους τα αδιάψευστα στοιχεία για την αναποτελεσματικότητα της φυλακής ούτε να ευαισθητοποιούνται για υιοθέτηση άλλων κοινωνικά βιώσιμων λύσεων.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναμένει από το υπουργείο να  κλείσει άμεσα το λεγόμενο «κολαστήριο» και οι ασθενείς να έχουν τις ιατρικές υπηρεσίες ενός πραγματικού νοσοκομείου του ΕΣΥ. Το βάψιμο των τοίχων δεν αρκεί.  Τέλος ζητά να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το τραγικό τέλος ενός ακόμη ασθενούς στο νοσοκομείο-φυλακή εκεί όπου αναλογούν.

 


  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

 

Διαβάστε και: ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ» /ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου