.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΜΗΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ;


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Αθήνα 6 Φεβρουαρίου 2018


Στις 2 Φεβρουαρίου 2018, ο Μαλτέζος Σώζος, 26 ετών, πέθανε μέσα στις Φυλακές Λάρισας.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, ο 26χρονος Ρομά κρατούμενος που
διένυε τον τέταρτο χρόνο φυλάκισής του εκτίοντας την ποινή του για κλοπές, ζητούσε
επίμονα από την διοίκηση της φυλακής Μαλανδρίνου, όπου κρατούνταν αρχικά, να τον
μεταφέρει σε Νοσοκομείο. Τελικά τον μετήγαγαν στις φυλακές Λάρισας επειδή, όπως
καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, οι φυλακές Μαλανδρίνου δεν διαθέτουν οδοντίατρο. Οι
συγκρατούμενοι του επίσης περιγράφουν πως το πρόσωπο του είχε παραμορφωθεί από το πρήξιμο που προκάλεσε η φλεγμονή στο δόντι.


Δυο μέρες μετά την μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας, η οποία υποτίθεται
πραγματοποιήθηκε λόγω του προβλήματος του, βρέθηκε νεκρός στον θάλαμο του.
Πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε με υπερηφάνια ότι το σωφρονιστικό σύστημα αλλάζει, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίαζε ως ριζοσπαστικό έναν κατάπτυστο Σωφρονιστικό Κώδικα που για άλλη μια φορά αποδείκνυε ότι το κράτος εργάζεται προς την εκδικητική εξόντωση των κρατουμένων και σε καμιά περίπτωση προς τον υποτιθέμενο σωφρονισμό τους. Έναν Σωφρονιστικό Κώδικα που στο τέλος το Υπουργείο αναγκάστηκε να βάλει στο συρτάρι μετά από την αντίδραση και τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις των κρατουμένων.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μετά από επισκέψεις σε φυλακές και  συζητήσεις με κρατούμενους, έχει επανειλλημμένα καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, τις ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων, σε υποδομές, φάρμακα και περίθαλψη, αλλά και στην εγκληματική αδιαφορία κάποιων σωφρονιστικών υπαλλήλων και εργαζομένων σε διοικήσεις των φυλακών.

Προσφάτως, σε συνάντηση της με τον Γενικό Γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, η Πρωτοβουλία κατέθεσε Υπόμνημα στο Υπουργείο με τις θέσεις της πάνω στον Σωφρονιστικό Κώδικο και τα πορίσματα από όλες τις επισκέψεις της σε ελληνικές φυλακές. Μετά από εκτενή συζήτηση  έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο εργάζεται με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φυλακές.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλει την εγκληματική
αδιαφορία της διοίκησης των Φυλακών Μαλανδρίνου και των Φυλακών Λάρισας και απαιτεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να  ξεκινήσει άμεσα την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Μαλτέζου Σώζου και να αποδοθούν  οι ευθύνες όπου πρέπει. Τα πολλά λόγια και οι υποσχέσεις για πολιτικό όφελος δεν έχουν την παραμικρή αξία μπροστά στις ζωές που χάνονται πίσω από τα σίδερα, ενώ οι ουσιαστικές πράξεις θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν γίνει πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό.

Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει τα έξοδα ταφής και μεταφοράς του νεκρού νεαρού καθώς η άπορη οικογένειά του δεν μπορεί να τα αντέξει.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου