.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Φλερτ Κοντομηνά με Τσέχους του ΟΠΑΠ για τον Alpha


Κυοφορείται νέο επιχειρηματικό σχήμα στα media. Ποιοί είναι οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές.

Τα κανάλια έχουν «βολευτεί» προσωρινά με την ακύρωση του νόμου Παππά και την παράταση του παλιού καθεστώτος λειτουργίας τους, αλλά στο παρασκήνιο οι διεργασίες εντείνονται ενόψει του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, που αναμένεται ότι θα διεξαχθεί μέχρι τον Απρίλιο.
Νέα επιχειρηματικά σχήματα κυοφορούνται, καθώς οι παλιοί καναλάρχες προσπαθούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια των ραδιοτηλεοπτικών τους επιχειρήσεων, ενώ νέοι φιλόδοξοι παίκτες εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κανάλι πανελλαδική εμβέλειας εκδηλώνουν οι μεγαλομέτοχοι του ΟΠΑΠ, οι οποίοι θεωρούν ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για επενδύσεις στην Ελλάδα και προσανατολίζονται σε τοποθετήσεις που θα τους αποφέρουν άμεσες και έμμεσες επιχειρηματικές συνέργειες.

«Προξενητής»  ο  Μελισσανίδης

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιήσει ήδη έναν πρώτο κύκλο επαφών με τον ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος δεν είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει άδεια στον ακυρωθέντα διαγωνισμό και τώρα προετοιμάζεται για να μη μείνει πάλι «στα κρύα του λουτρού».

Σε ρόλο «προξενητή»  ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος είναι εταίρος των Τσέχων στον ΟΠΑΠ και δεν αποκλείεται να μετάσχει στο επιχειρηματικό σχήμα που θα μπει στον Alpha αν το φλερτ καταλήξει σε «γάμο».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των μεγαλομετόχων του, ο ΟΠΑΠ δεν θα έχει καμία ανάμειξη στο project των ραδιοτηλεοπτικών συμμετοχών. Οι επενδύσεις – αν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με Κοντομηνά ή άλλους εγχώριους εταίρους – θα γίνουν  μέσω ξένων εταιρειών που ελέγχονται από τους μεγαλομετόχους του Οργανισμού, ή μέσω νέων επιχειρηματικών σχημάτων.

Επισημαίνεται ότι ό ΟΠΑΠ ελέγχεται μετοχικά (33%) από την εταιρεία Emma Delta, στην οποία συμμετέχουν:

• Με 44,7% ο σλοβακικος όμιλος KKCG του Τσέχου επιχειρηματία Karel Komarek 
• Με 22% οι εταιρείες του Τσέχου μεγαλοεπενδυτή Jirı Smejc, ο οποίος έχει υλοποιήσει με επιτυχία μεγάλα projects αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών ομίλων
• Με 24% η οικογένεια Μελισσανίδη 
• Με περίπου 6% εταιρείες  συμφερόντων του Δημήτρη Κοπελούζου

Το μετοχολόγιο αυτό ενδέχεται να έχει διαφοροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, με συμφωνίες μεταβίβασης μικρών ποσοστών μεταξύ εταιρειών των βασικών μετόχων.

Τα πρόσωπα και οι δυσκολίες

Για επενδύσεις σε ραδιοτηλεοπτικά media  ενδιαφέρονται πρωτίστως οι δύο Τσέχοι μεγαλομέτοχοι  Karel Komarek και Jirı Smejc, οι οποίοι συνεργάζονται σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, με κοινές επενδύσεις σε Τσεχία, Σλοβακία, Ρωσία, Αυστρία, Ελλάδα και άλλες χώρες.

Εάν τελικά προχωρήσουν σε εξαγορές, απόκτηση συμμετοχών ή δημιουργία νέων media  στην Ελλάδα, μαζί τους θα συνεργασθεί πιθανότατα ο Δημ. Μελισσανίδης, προσφέροντας – εκτός από κεφάλαια  – πολύτιμη εμπειρία, γνώση της ελληνικής αγοράς και χρήσιμες διασυνδέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις με Κοντομηνά έχουν προχωρήσει αρκετά. Ενδέχεται μάλιστα να είχαν καταλήξει ήδη σε συμφωνία, αν δεν υπήρχε η εκκρεμότητα της δικαστικής εμπλοκής του ιδιοκτήτη του Alpha,  η οποία καθιστά επιφυλακτικούς τους ξένους υποψήφιους επενδυτές.

Το βλέπει θετικά η κυβέρνηση

Για τις διαπραγματεύσεις Κοντομηνά-Τσέχων έχουν ενημερωθεί το Μαξίμου και αρμόδιοι υπουργοί. Μάλιστα, πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, οι μεγαλομέτοχοι του ΟΠΑΠ φρόντισαν να διερευνήσουν τις προθέσεις-«διαθέσεις» της κυβέρνησης.

Τις σχετικές επαφές ανέλαβε ο Οδυσσέας Χριστοφόρου, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος έχει άριστες προσβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Από το Μαξίμου φαίνεται ότι έχει δοθεί πράσινο φως, καθώς με τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών ο Alpha θα μπορέσει να  συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, να εξασφαλίσει άδεια και να διατηρήσει – ενδεχομένως και να αυξήσει – το προσωπικό του.

πηγή: videotex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου