.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Σε εξέλιξη η περαιτέρω Νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας. Ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την επικίνδυνη πολιτική.

Την Πέμπτη 16 Φλεβάρη έληξε η διήμερος σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας αυτής της πολεμικής  συμμαχίας,  αναλύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου, προανήγγειλε  «δυο επιπλέον μέτρα που θα πάρουμε στη θάλασσα».



Το πρώτο αφορά την αυξημένη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Η ναυτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει χώρες που είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία καθώς και χώρες – εταίρους (!!) όπως χαρακτήρισε την Ουκρανία και τη Γεωργία ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνει επίσης και την Κριμαία την οποία προσάρτησε στη Ρωσία η ρώσικη κυβέρνηση.


«Θα έχουμε αυξημένη παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα (...) είναι ένα στοιχείο της ευρύτερης προσαρμογής της άμυνας του ΝΑΤΟ και της ικανότητάς του για αποτροπή σε ένα πιο απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ο  Γ. Στόλτενμπεργκ.

Είναι φανερό πως η ενισχυμένη παρουσία του Νατοϊκού στόλου εξυπηρετεί ευρύτερα σχέδια και αποσκοπεί προς το παρόν στον έλεγχο των κινήσεων του ρώσικου στόλου γενικά και ειδικά από και προς τη Συρία.

Το δεύτερο μέτρο αφορά «μια λειτουργία συντονισμού για τις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ όταν επιχειρούν με άλλες συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή..». Μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ είναι όμως και η Νατοϊκή ναυτική δύναμη του Αιγαίου, η  SNMG2, που από πέρυσι τέτοιο καιρό αναπτύχθηκε με πρόσχημα τη προσφυγική ροή. 

Ήδη όμως από το 2016 πλοία της SNMG2, υπερβαίνοντας  το Προσφυγικό για το οποίο δήθεν αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο, περνούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, και συμμετείχαν σε ασκήσεις του ρουμάνικου, του βουλγάρικου ή του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ή έστηναν υπο-ομάδα της SNMG2 με πλοία από τις τρεις αυτές χώρες, κάνοντας δικές της ασκήσεις στην περιοχή.

Το όλο θέμα συνδέεται άρρηκτα με την περικύκλωση της Ρωσίας. Συνδέεται με την ανάπτυξη των 4 πολυεθνικών σχηματισμών μάχης στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία την πρόοδο της οποίας εξάλλου εξέτασαν  στη Σύνοδο.  «Υπολογίζουμε οι σχηματισμοί να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι τον Ιούνη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Υπενθύμισε δε την ανάγκη  εγκατάστασης μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ και στη Ρουμανία, με συμμετοχή δυνάμεων από 8 κράτη - μέλη.

Να σημειωθεί πως στα πλαίσια της συνόδου  συνεδρίασε και η επιτροπή ΝΑΤΟ – Γεωργίας όπου και συζητήθηκε, κατά το  Στόλτενμπεργκ, η πρόοδος στο μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ώστε να εναρμονίζονται με τα Νατοϊκά πρότυπα λειτουργίας,  με στόχο τη βελτίωση των «αμυντικών δυνατοτήτων» της Γεωργίας και τη «συνέχιση της πορείας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Για να μην υπάρχει δε καμιά αμφιβολία για το προς τα πού στρέφεται η Νατοϊκή παρουσία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ανήσυχος για «το βάθεμα των σχέσεων Ρωσίας με Αμπχαζία και Νότια Οσσετία» και κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τη Γεωργία και να αποσύρει από εκεί τις δυνάμεις της.

Αντικείμενο τέλος της  σύσκεψης  ήταν η αντιμετώπιση απειλών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ο λεγόμενος υβριδικός πόλεμος καθώς και τα  επόμενα βήματα εκσυγχρονισμού της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ. ( με βάση εισηγήσεις που έγιναν από τους ανώτατους διοικητές).

Στην ουσία η όλη κίνηση αποσκοπεί στην κατάκτηση, από το ΝΑΤΟ, ευνοϊκών και μόνιμων θέσεων έναντι της Ρωσίας. Ενδεικτικό των αμερικάνικων βλέψεων είναι το γεγονός πως στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη που θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς θα έχει και συναντήσεις, εκτός των νατοϊκών, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας  Πέτρο Ποροσένκο και τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.

Να σημειωθεί πως όλες οι κινήσεις γίνονται με την τζίφρα, ενίοτε και τους πανηγυρισμούς, της σημερινής κυβέρνησης.

Το ζήτημα για τις μαχόμενες λαϊκές και αριστερές δυνάμεις είναι η οργάνωση, τα αιτήματα, η κοινή δράση, ώστε να απομακρύνονται, να διαλύονται τα σύννεφα του πολέμου.
Από ένα φιλειρηνικό κίνημα ικανό να αποτρέπει τον πόλεμο.

πηγή:   Kommon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου