.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Φιντέλ Κάστρο - ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη ΤΡΙΤΗ 7/3

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Φιντέλ Κάστρο: Ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη

Τρίτη 7 Μάρτη, στις 7:00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης”, Ακαδημίας 50



Με αφορμή τον θάνατο του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, πριν τρεις μήνες, τα κυρίαρχα ΜΜΕ, παγκόσμια και για βδομάδες, επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή επικοινωνιακή επέλαση παραπληροφόρησης, αμαύρωσης και χλευασμού της ζωής και του έργου του Φιντέλ Κάστρο, αλλά και συνολικά της Σοσιαλιστικής Κούβας η οποία φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του.

Ο ορυμαγδός αυτός αποδεικνύει ότι, ακόμα και μετά τη φυσική αποχώρηση του Φιντέλ, η μορφή και η κληρονομιά του εξακολουθούν να προκαλούν τρόμο στους δυνάστες των λαών της Γης.  

Η επίθεση αυτή δεν πέρασε “αναίμακτα”. Από την πρώτη στιγμή, σε όλο το “παγκόσμιο χωριό”, αμέτρητοι φορείς και συλλογικότητες αλλά και αυθόρμητα απλοί άνθρωποι σήκωσαν –με επιτυχία– το δικό τους επικοινωνιακό αντάρτικο”: δημόσιες συλλογικές εκδηλώσεις, επίμονες και εκπληκτικά εύστοχες παρεμβάσεις στα μέσα δικτύωσης, προσωπικές, ανθρώπινες, “από-καρδιάς” συζητήσεις στον κύκλο τους. Υπερασπίστηκαν τον δικό τους Φιντέλ. Του έκαναν αμέτρητα πολιτικά μνημόσυνα, χωρίς φανφάρες και τυπικότητες, καθόλου στη λογική “περασμένα-μεγαλεία-και-διηγώντας-τα-να-κλαις” αλλά ως συνάξεις ελπίδας και προετοιμασίας των αγώνων του παρόντος και του μέλλοντος.

Αυτή η αγάπη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη, προς τη μορφή του Comandante, δεν είναι τυχαία. Παρά το δολοφονικό εμπάργκο που, επί σχεδόν 60 χρόνια, εξακολουθεί και σήμερα να στραγγαλίζει το Νησί της Επανάστασης, παρά την πολύμορφη υπονομευτική δραστηριότητα, παρά τις καταστροφολογικές  προβλέψεις –εχθρών και άσπονδων φίλων–, η Κουβανική Επανάσταση παραμένει ζωντανή και ακατάβλητη. Ακτινοβολεί ελπίδα, έμπνευση και διδάγματα στους λαούς όλης της Γης. Δεν είναι μόνο η Κούβα που έχει ανάγκη –και αξίζει– την ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη μας. Περισσότερο έχουμε, όλοι εμείς, ανάγκη –ειδικά στους σκοτεινούς και φαινομενικά απέλπιδες καιρούς που ζούμε– να μελετήσουμε ουσιαστικά τα διδάγματα της.     

Σε αυτή τη λογική ο Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης – “ΓΙΑΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος - “Χοσέ Μαρτί” διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Φιντέλ Κάστρο: Ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη». Βάση της εκδήλωσης θα αποτελέσουν τέσσερις θεματικές εισηγήσεις:

  • «Φιντέλ Κάστρο και Χοσέ Μαρτί» – Μαρία Καϋμενάκη
  • «Η διεξαγωγή της επανάστασης» – Δημήτρης Καλτσώνης
  • «Ο διεθνισμός: ένα νησί σε τέσσερις ηπείρους» – Λάζαρος Κικίδης
  • «Πολιτική συνείδηση και σοσιαλιστική οικοδόμηση» – Νατάσα Τερλεξή

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.



Η εκδήλωση προφανώς αποτελεί απλά μια μικρή και πρωτόλεια συμβολή στον παραπάνω στόχο μελέτης του κουβανικού παραδείγματος. Μια συμβολή όμως αναγκαία και επίκαιρη, στην προσπάθεια που ελπίζουμε να αγκαλιάζεται ολοένα από περισσότερους φορείς και πρόσωπα, να βαθαίνει διαρκώς στην ουσία, να εξερευνά στην πορεία περισσότερες πτυχές.



Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Πρεσβείας της Κούβας.





23/2/2017

Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης – “ΓΙΑΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ”

Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” 



http://josemartigr.blogspot.gr     josemartigr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου