.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Τέχνη από αντεργατικές βδέλες


Μια «παράξενη» θεατρική πρεμιέρα δόθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Οι θεατές που προσέρχονταν για την πρεμιέρα του έργου «Νίκη», έρχονταν πρώτα σε επαφή με δεκάδες εργάτες του θεάματος-ακροάματος (τεχνικούς, ηθοποιούς, μουσικούς κ.ά.) που τους ενημέρωναν για την αντεργατική συμπεριφορά της διοίκησης του ΙΜΕ, που όχι μόνο απέλυσε τον πρόεδρο και τον ταμία του υπό σύσταση σωματείου της επιχείρησης (τον φωτιστή Γιάννη Καραμήτρο, πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης, και τον λογιστή Νίκο Σταυρίδη, ταμία της προσωρινής διοίκησης), αλλά όταν εκδόθηκε δικαστική απόφαση για την αποζημίωσή τους και την άμεση επαναπρόσληψή τους (δεν έδωσε δηλαδή ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση της επιχείρησης), με συμπεριφορά κράτους εν κράτει, αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση.


Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν η ΠΟΘΑ, σωματεία τεχνικών και άλλων εργαζόμενων στο χώρο του θεάματος-ακροάματος, οι Reworkers και άλλοι, ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Οι προσερχόμενοι για την παράσταση έπαιρναν τις ανακοινώσεις και ενημερώνονταν γι' αυτά που κρύβονται πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα των «γκλάμορους» παραστάσεων. Για το εργασιακό Νταχάου και την εργοδοτική τρομοκρατία επί των εργαζόμενων, ώστε να δέχονται μοιρολατρικά την καταπάτηση των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων τους. Για την προσπάθεια κάποιων εργαζόμενων να οργανωθούν, να στήσουν σωματείο για ν' αγωνιστούν συλλογικά ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, που συνάντησε την τρομοκρατική τακτική των απολύσεων.

Η κινητοποίηση προκάλεσε πανικό στους ανώτερους υπάλληλους της εργοδοσίας. Με μια κυριολεκτικά αξιοθρήνητη στάση προσπάθησαν να δείξουν ότι αυτοί είναι τα αφεντικά, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν! Αυτό μόνο γέλια προκάλεσε και ο πανικός τους αυξήθηκε, καθώς οι προσερχόμενοι θεατές σταματούσαν, έβλεπαν και μάθαιναν. Μετά, φώναξαν την αστυνομία, η οποία δεν είχε τίποτα να κάνει, αφού η διαμαρτυρία γινόταν σε ανοιχτό χώρο και δεν παρεμπόδιζε την προσέλευση των θεατών.

Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε όπως είχε σχεδιαστεί και την επομένη το ΙΜΕ «θυμήθηκε» να καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου, με μια προκλητική αιτιολογία. Αυτοί που κάνουν πανάκριβες παραγωγές και πληρώνουν γνωστούς χρυσοκάνθαρους, δεν μπορούν λέει να επαναπροσλάβουν τους δύο εργαζόμενους, γιατί… δεν βγαίνουν. Αλλά κι αν τους επαναπροσλάβουν, θα πέσει το κύρος τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους! Ομολόγησαν έτσι ότι οι απολύσεις έγιναν καθαρά για συνδικαλιστικούς λόγους.

Ζήτησαν και προσωρινή διαταγή (μέχρι να συζητηθεί η αίτηση αναστολής). Η υπόθεση συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη και η απόφαση του δικαστή αναμένεται σήμερα. Η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η συνήγορος του ΙΜΕ ήταν από κάθε άποψη προκλητική. Μέχρι και το δημοσίευμα της «Κόντρας» κατέθεσε, σε στιλ «κοιτάτε τι μας γράφουν»! Δεν μπόρεσε, όμως, να εξηγήσει γιατί το ΙΜΕ «θυμήθηκε» να ζητήσει αναστολή εκτέλεσης ένα μήνα μετά την κατάθεση της έφεσής του και μια μέρα μετά την κινητοποίηση στο χώρο του.


KOΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου