.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

[Ελευθεριακές Συναντήσεις Στρούγκα]Κινηματογράφος: «Μακριά πετούν τα σύννεφα»


Παρασκευή  24 Φλεβάρη 8:30μμ στην Κατάληψη Στρούγκα θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας του φιλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι, «Μακριά πετούν τα σύννεφα». Παραγωγή 1996, διάρκεια 96 λεπτά, είσοδος όπως πάντα ελεύθερη. 


Της ταινίας θα προηγηθεί προβολή ολιγόλεπτης diy παραγωγής με πρωταγωνιστή το οικόσιτο αιλουροειδές "Σταχτούλη- Ραμσή", ενώ την ταινία θα ακολουθήσει όπως πάντα, άραγμα και κουβέντες στο αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο του χώρου.



Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στο χώρο λειτουργεί κινηματικό βιβλιοπωλείο με πλήθος μπροσούρων, περιοδικών, βιβλίων και άλλων εντύπων. Μια πρόχειρη λίστα που προσπαθούμε να ενημερώνουμε τακτικά βρίσκεται εδώ:
κινηματικό βιβλιοπωλείο

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η Ιλόνα, μετρ ντ' οτέλ σε παλιομοδίτικο ρεστοράν, χάνει τη δουλειά της. Το ίδιο συμβαίνει και στον άνδρα της. Κι όμως συνεχίζει να κάνει όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον.

O Καουρισμάκι διαθέτει μια σταθερή προσωπική φιλοσοφία, με μόνιμο άξονα τον άνθρωπο και τον σεβασμό γι΄αυτόν. Οι ήρωές του αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ή και συχνά τις τραγωδίες της ύπαρξης, για να ανακαλύψουν τελικά τι είναι αληθινά σημαντικό και τι αξίζει να επιδιώκει κανείς στη ζωή. “Ήθελα να κάνω μια ταινία για την ανεργία στη Φινλανδία. Προσπαθούσα να κατεβάσω καμιά ιδέα, αλλά δεν είχα έμπνευση. Ώσπου ένα βράδυ στο Κιότο της Ιαπωνίας, εκεί όπου καθόμουν στο μπαρ ενός ξενοδοχείου περιμένοντας τη γυναίκα μου και τον φίλο μου τον Μάτι Πελονπάα (σ.σ. πρωταγωνιστή στις περισσότερες από τις ταινίες του), είδα σε μια γωνία έναν ανέκφραστο maitre d' hotel. Στεκόταν εκεί μόνος χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Σκέφτηκα ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν άνεργος, και ας εισέπραττε ένα μισθό κάθε μήνα”.

Ο Καουρισμάκι έχει προσκληθεί δύο φορές στο Προεδρικό Μέγαρο της Φινλανδίας από δύο διαφορετικούς πρωθυπουργούς. Αρνήθηκε και τις δύο προσκλήσεις λέγοντας στον πρώτο "Λυπάμαι, θα λείπω σε ταξίδι στα προάστια" και στον δεύτερο "φοβάμαι ότι εκείνη την ώρα έχει αγώνα χόκεϊ".

https://www.youtube.com/watch?v=LpfYzy5atl0

Ανοιχτές Ελευθεριακές Συναντήσεις
στην Κατάληψη Στρούγκα
eleftheriaki-strouga.espivblogs.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου