.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Σάββατο 18/2, στις 19.00: Συζήτηση: Ο ψυχιατρικός κανόνας σε κατάσταση εξαίρεσης


Σάββατο 18/2, στις 19.00: Συζήτηση: Ο ψυχιατρικός κανόνας σε κατάσταση εξαίρεσης

Ο ψυχιατρικός κανόνας σε κατάσταση εξαίρεσης
Ή αλλιώς εγκλήματα σε καιρό ειρήνης
Το παράδειγμα των πολιτικών κρατούμενων


Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου

Με τη συμμετοχή εργαζόμενων από το χώρο της ψυχικής υγείας


Σάββατο 18/02/2017, στις 19.00,

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Στρούγκα,
Δεκελείας 116, Νέα Φιλαδέλφεια

http://strouga.espivblogs.net/2017/02/08/syzhthsh-psyxiatrikh/



Το πρόσφατο περιστατικό στις αρχές του χρόνου με την απαγωγή και τον εγκλεισμό του μικρού Βίκτωρα-Λάμπρου στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία απέδειξε με ανατριχιαστικό τρόπο τη συμπόρευση της κυρίαρχης ψυχιατρικής στο πλευρό του νόμου και της τάξης.

Από τους ειδικούς νόμους, στα περιορισμένα δικαιώματα επικοινωνίας, στις ειδικές δίκες, στα ειδικά δικαστήρια, τις ειδικές φυλακές τύπου Γ, την απόρριψη των αδειών σε Κουφοντίνα, Γουρνά κ.α. στους "ειδικούς" της ψυχιατρικής και πως οι τελευταίοι έρχονται να προστεθούν σε όλα τα μέχρι τώρα ανδραγαθήματα της αστικής δικαιοσύνης και νομιμότητας. Η κυρίαρχη ψυχιατρική λοιπόν δεν πρέπει μόνο να αντιστοιχεί στον κατασταλτικό χαρακτήρα των υπόλοιπων μορφών εξουσίας αλλά πρέπει και να το δείχνει έμπρακτα. 

Δεν φτάνουν μόνο οι κατά καιρούς "διαγνώσεις" και "εξηγήσεις" για το πολιτικό φαινόμενο των οργανώσεων λαϊκής αντιβίας (ψυχοπαθείς, αιμοσταγείς, αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας κλ.π.) αλλά και για άλλα φαινόμενα κοινωνικής εκτροπής, δυσφορίας που εισφέρουν οι επαΐοντες της ψυχιατρικής. Ένα ψυχιατρικό σύστημα που αναπαράγει καθημερινά την ιδρυματική βία και τις καταναγκαστικές νοσηλείες, τις χημικές και μηχανικές καθηλώσεις δε θα μπορούσε να μη στοιχηθεί αυθωρεί και παραχρήμα με τις ανάγκες της ανάκρισης και την εκδικητική μανία του αστυνομικοδικαστικού μηχανισμού.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι τόσο η καταγγελία των άνωθεν παρεμβάσεων και των συστηματικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατούμενων/διωκόμενων για υποθέσεις αντιβίας και συμμετοχής σε ένοπλες οργανώσεις όσο και μια γενικότερη καταγγελία του αντιτρομοκρατικού οπλοστάσιου το οποίο διανθίζεται πυκνά εδώ και δύο δεκαετίες από την εγκαθίδρυση του λεγόμενου τρομονόμου. 

Aπό το λεγόμενο "έγκλημα του Ευαγγελισμού", το καλοκαίρι της τρομοϋστερίας του 2002 και τον βασανισμό του Σάββα Ξηρού από τους Διώτη-Σύρο (εισαγγελέας και επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μέχρι την απαγωγή και τον εγκλεισμό του Βίκτωρα-Λάμπρου, παιδί των Ρούπα-Μαζιώτη στο ΤΕΝ (Παιδοψυχιατρική κλινική νοσ. Αγία Σοφία) αφενός για εκδικητικούς λόγους του συστήματος αλλά κυρίως για τις "ανάγκες της ανάκρισης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου