.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η σοβιετική πραγματικότητα σε βιβλία Ελλήνων συγγραφέων και τον Ελληνικό τύπο τα χρόνια του ’30

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Τάσος Βουρνάς
Όσα ακολουθούν είναι απόσπασμα από ένα κείμενο του ιστορικού και δημοσιογράφου Τάσου Βουρνά, που περιλαμβανόταν σε αφιέρωμα του περιοδικού «Διαβάζω» στη σοβιετική λογοτεχνία (τεύχος 57, Νοέμβριος 1982):

«Ο Καζαντζάκης με το «Τι είδα στη Ρουσία» είναι ο πρώτος που προσπαθεί να δει τη σοβιετική πραγματικότητα με το μάτι του ανεπηρέαστου στοχαστή. Ακολουθεί το βιβλίο του Γιάννη Αντωνιάδη (ψευδώνυμο Εύδοξος Άραβος) με εντυπώσεις από τη Σοβιετική Ένωση. Το ενδιαφέρον οξύνεται, μέσα στην Ελλάδα, στο έπακρο. Την έφεση αυτή, όχι μόνο των πνευματικών ανθρώπων, αλλά και της κοινής γνώμης, εκμεταλλεύεται ο ημερήσιος τύπος. Η εφημερίδα «Βραδυνή» στέλνει ειδικό απεσταλμένο το 1934 στην ΕΣΣΔ για να μελετήσει την πραγματικότητα και να γράψει εντυπώσεις από τη χώρα του σοσιαλισμού. Η καμπάνια είχε τεράστια επιτυχία και η κυκλοφορία της «Βραδυνής» ανέβηκε σε μεγάλα ύψη.
Αργότερα, όταν στα 1935 έγινε το Α’ Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων στη Μόσχα, δημοσιεύτηκαν οι εντυπώσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων Κώστα Βάρναλη και Δημήτρη Γληνού, του πρώτου στον «Ανεξάρτητο» και στον «Ριζοσπάστη» και του δεύτερου στον «Νέο Κόσμο». Οι εντυπώσεις των δύο κορυφαίων διανοουμένων, γραμμένες με παλμό και ασυνήθιστη ζωντάνια, ξύπνησαν ζωηρό ενδιαφέρον στο αναγνωστικό κοινό. Η κυκλοφορία των εφημερίδων ανέβηκε επίσης σε μεγάλη ύψη. Η σοβιετική πραγματικότητα τοποθετούνταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ελληνικού λαού».

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου