.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

"Τρίζει" η λυκοφιλία Τούρκων - Ρώσων

Γράφει ο mitsos175. 

 Όπως περιμέναμε η λυκοφιλία Τούρκων - Ρώσων δεν πρόκειται να διαρκέσει. Άλλωστε η συμφωνία ήταν για να πάρει ο καθένας εδάφη για λογαριασμό του από τον ISIS και τους άλλους αντάρτες που υποστηρίζονται κυρίως από τη Σ. Αραβία.

Η Al Bab είναι έτοιμη να πέσει, χάρη στην θυελλώδη επίθεση του Συριακού Αραβικού Στρατού, που επιτέθηκε στα Νότια και Νοτιοδυτικά της πόλης, ενώ προέλασε γρήγορα απελευθερώνοντας πολλά εδάφη, κομματιάζοντας την άμυνα του ISIS, θέτοντας μ' αυτό τον ελιγμό τους μισθοφόρους μεταξύ των Τούρκων και των Σύριων. Στα Βόρεια και ΒΔ της πόλης οι Τούρκοι είχαν κάποιες επιτυχίες με μεγάλες όμως απώλειες. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός πλησιάζει από το Νότο, ενώ έχει καλύψει σχεδόν την μισή απόσταση που τον χώριζε από τους Κούρδους στην αρχή της επίθεσης. Βρίσκεται 2 με 3 χιλιόμετρα Νότια της πόλης ενώ θέλει μόνο 5 χιλιόμετρα να την περικυκλώσει τελείως και 15 περίπου χιλιόμετρα να ενωθεί με τους Κούρδους στα Ανατολικά.

Σε συνδυασμό με την προέλαση προς την Παλμύρα, μετά την απόκρουση των επιθέσεων στη Νότια και Κεντρική Συρία, θα έλεγε κανείς ότι είναι θέμα ημερών να εξαφανιστεί από το χάρτη το Ισλαμικό Κράτος. Πόσο μάλλον όταν οι Κούρδοι μαχητές πλησιάζουν συνεχώς τη Ράκκα.


Όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Τούρκοι και Σύριοι συνεπλάκησαν χθες μεταξύ τους στις περιοχές που γειτόνευαν. Για την ακρίβεια αυτοί που πολέμησαν, ήταν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. "Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης" δηλαδή. Οι συγκρούσεις δεν απασχόλησαν βέβαια σημαντικές δυνάμεις των εμπολέμων, αλλά ήταν σφοδρές, ενώ δείχνουν το μίσος και την καχυποψία που υπάρχει. Καθόλου τυχαία η Ρωσική Αεροπορία "κατά λάθος" πήρε εκδίκηση για το κατάρριψη του μαχητικού της. Βαρβάρισε "κατά λάθος" (πάντα!) μερικούς Τούρκους στρατιώτες που "εντελώς τυχαία" θέλησαν να πάρουν μέρος στις συγκρούσεις. Ατυχής έμπνευση.

Μετά, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις του στυλ, "Συγνώμη, αλλά δεν σας είδαμε, σας περάσαμε για οχτρούς, ειλικρινά, τα θερμά μας συλλυπητήρια κλπ", έτσι οι δυο πλευρές κρατούν χαμηλούς τόνους και σφιγμένες τις γροθιές... Ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Πάντως Σουλτάνε μου, οι Ρώσοι παραείναι δυνατοί, για να τους την φέρει κάποιος πισώπλατα. Μπορεί να εκτοξεύσουν και κάνα πυρηνικό "κατά λάθος" και να μην έχεις να τρυπώσεις πουθενά. Η Ρωσία είναι καπιταλιστικό Κράτος, όπως κι η Τουρκία, μόνο που είναι πολύ πιο δυνατή. Οπότε καταλαβαίνεις, πρώτα πυροβολεί και μετά αρχίσει το "διάλογο", όπως όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις...

3 Τούρκοι στρατιώτες λοιπόν σκοτώθηκαν από "φίλια πυρά". Τώρα το πόσο "φίλοι" είναι θα φανεί σύντομα, όταν ο ISIS χάσει την Al Bab. Το θέμα είναι ποιός θα πάρει την πόλη. Και κυρίως ποιός θα την κρατήσει, καθώς υπάρχει περίπτωση να δούμε νέες συγκρούσεις μεταξύ των "άσπονδων ευκαιριακών συμμάχων". Νομίζω, χωρίς να αποκλείω τίποτε, ότι ο Σουλτάνος θα ασχοληθεί πρώτα με τους Κούρδους, καθώς χτύπημα στον Άσαντ τώρα είναι πολύ παρακινδυνευμένο. Οι Ρώσοι έχουν επενδύσει πάρα πολλά για να κάνουν πίσω. Αλλά κι οι Κούρδοι είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Όπως και να χει η Τουρκία βυθίζεται αργά αλλά σταθερά στο "βάλτο" της Συρίας.

Κατά τα άλλα κάνουμε κι εμείς σαν τους γείτονες. Αντί να κοιτάξουμε τα σοβαρά εσωτερικά μας προβλήματα, θέλουμε τα πιο ακριβά όπλα που υπάρχουν. Φυσικά για να είμαστε ελεύθεροι... να κάνουμε ότι θέλουν οι Γερμανοί κι Αμερικανοί Τοκογλύφοι, όσο παράλογο, άδικο και καταστροφικό είναι αυτό. "Αυτοκρατορίες από τα Lind" πατριώτη, και "Μεγάλες Ιδέες του γλυκού νερού" δεν έχουν ποτέ καλή κατάληξη...

πηγή: tsak-giorgis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου