.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΙΣΧΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ν’ ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΤΩΣΕΙ ΤΟ PROJECT)

(Χθές 2 Μάρτη 2017 συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή μέλους της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. με την οποία ζητείται η ακύρωση της Γ.Σ. που επικύρωσε το παραχωρητήριο της Ερασιτεχνικής στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Η διαδικασία κύλησε (δεδομένου του κλίματος που έγινε προσπάθεια τις προηγούμενες μέρες να διαμορφωθεί) πολύ ήρεμα (χωρίς να λείψουν κάποιες σκόπιμες για το θεαθήναι «κορόνες»). Φυσικά βοήθησε και το γεγονός ότι στα δικαστήρια υπάρχει φρουρά και ο εντοπισμός για τα περαιτέρω οποιουδήποτε δημιουργήσει επεισόδιο είναι πολύ εύκολος. Επειδή όσα έγιναν στο δικαστήριο αξίζουν ειδικής μνείας θα επανέλθουμε από βδομάδα. Από δω και πέρα το λόγο έχει η Θέμιδα.)     

Το γηπεδικό έχει μπεί στην πλέον ενδιαφέρουσα αλλά και κρίσιμη φάση του. Έχουμε φτάσει στο σημείο που θ’ αποκαλυφθεί ποιος κοροϊδεύει ποιόν. Το τελευταίο διάστημα και πάντως μετά το ΚΕ.Σ.Α. η «επίσημη Α.Ε.Κ.» έχει επιλέξει τον δρόμο της ρήξης. Έχει κλιμακώσει την πίεση της ειδικά προς τον Δημαρχούκο τον οποίο από την πρώτη στιγμή έχει βάλει στο στόχαστρο (όχι πάντα άδικα καθώς όπως θα δούμε παρακάτω και η δική του ως τώρα διαχείριση του ζητήματος είναι αισχρή). Φυσικά σε τέτοιες συνθήκες η έγκυρη ενημέρωση πάει περίπατο.

Δεν σας ενημέρωσε επίσημα η «επίσημη Α.Ε.Κ.» για το πώς πέρασε το γήπεδο από το ΚΕ.Σ.Α. Δεν σας ενημέρωσε ότι τελικά για να πάρουν την σφραγίδα από το ΚΕ.Σ.Α. έπρεπε να κόψουν δύο μέτρα απ’ το ύψος του γηπέδου μειώνοντας την χωρητικότητα του κατά 1.000 θέσεις. Αυτό το μάθατε από εμάς (βλέπε εδώ). Είναι προφανές πως οτιδήποτε δεν ταιριάζει με την εικόνα που θέλουν να πλασάρουν αποσιωπάται. Στο κάτω-κάτω αυτό που τους νοιάζει τώρα είναι επικοινωνιακά τουλάχιστον ν’ αραδιάζουν στα κείμενα τους τα «γιουσουφάκια» (μικρά και μεγάλα) σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών που έχουν «εγκρίνει» το project του γηπέδου. Για να δέσει το σκεύασμα υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία την απόφαση του ΣτΕ άσχετα αν δεν έχει καμία σχέση με το έργο αυτό καθ’ εαυτό. (Η απόφαση του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές στη βάση ότι το οικόπεδο παραχωρήθηκε στην Ερασιτεχνική με το Παραχωρητήριο του 1934 και όχι με το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014.).

Αυτό όμως δεν τους νοιάζει διόλου. Εγκρίσεις να ’χουν ν’ αραδιάζουν και δεν θέλουν τίποτα άλλο. Όμως κάποια στιγμή οι «εύκολες» εγκρίσεις (ορεκτικά) τελειώνουν και μπαίνουμε στο «κυρίως πιάτο», το οποίο είναι η έγκριση των υψομετρικών από τον Δήμο. Των υψομετρικών των δύο υπογειοποιήσεων. Τα οποία υψομετρικά -κατά την «επίσημη Α.Ε.Κ.» πάντα- παρανόμως δεν εγκρίνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και γι’ αυτό η υπόθεση έχει κολλήσει και δεν προχωρά η έκδοση της Οικοδομικής Άδειας.

Προκειμένου λοιπόν να ξεκολλήσει το project ο Μελισσανίδης και το επιτελείο του «επιστράτευσαν» κόσμο και κοσμάκη. Κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο μιας και πλήθος ΑΕΚτζήδων πιστεύουν (και όχι τελείως άδικα) ότι ο Δημαρχούκος εμπαίζει την Α.Ε.Κ. Έτσι τις τελευταίες μέρες πλήθος συλλόγων εκφράζονται και διαδηλώνουν υπέρ του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ. 

Η κινητοποίηση που έχει επιτευχθεί δεν είναι δα και μικρό πράγμα. Κωνσταντινουπολίτες (λόγω καταγωγής), Μικρασιάτες (λόγω προσφυγιάς) και Πόντιοι (λόγω Μελισσανίδη) έχουν εκδηλώσει την υποστήριξη τους με τα ίδια πάνω-κάτω λόγια. Τώρα αν στους Μικρασιάτες περιλαμβάνονται Απολλωνιστές και Πανιώνιοι δεν γνωρίζουμε να σας πούμε (αν και δεν το αποκλείουμε). Όλοι αυτοί -οι οποίοι αν δεν κινητοποιήθηκαν από τον Μελισσανίδη και τους ανθρώπους του, ωστόσο έχουν την άδεια και την έγκριση του- ανέλαβαν να πιέσουν τον Δήμο για να κάνει ότι είναι υποχρεωμένος από τον νόμο (αν και όταν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις), δηλαδή να υπογράψει.

Πριν όμως από τους συλλόγους είχαν προηγηθεί 21ένας Νέο Φιλαδελφειώτες οι οποίοι κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αυτοί οι 21ένας απέστειλαν εξώδικο στην Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου με το οποίο στην ουσία απαιτούν αυτή να υπογράψει τα υψομετρικά. Σε περίπτωση που δεν το κάνει απειλούν να κινηθούν νομικά εναντίον της. Στη συνέχεια εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση. 

Δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε/κριτικάρουμε αυτή την κίνηση της αποκαλούμενης «Άλλης Εντελώς Κατάστασης». Στο κάτω-κάτω σε μια Δημοκρατική Πολιτεία καθένας μπορεί να διεκδικεί το δίκιο του μέσω των δικαστηρίων και ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ. Αυτό όμως που μας ξενίζει (δυσάρεστα εννοείται) είναι ότι την απειλή εναντίον της δημοτικής υπαλλήλου δεν την εκστομίζει ούτε η Ερασιτεχνική (ως κύριος του οικοπέδου), ούτε η «Δικέφαλος» (ως η εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται το νέο γήπεδο με βάση το παραχωρητήριο του 2015 από την Ερασιτεχνική προς αυτήν). Το κάνουν (για λογαριασμό τους) κάποιοι κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας. Άσε που όλο το σκηνικό θυμίζει τους «αγανακτισμένους» (όχι πως δεν είναι όντως αγανακτισμένοι με τον Δημαρχούκο) οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από τη σημερινή συγκυβέρνηση ως «πολιορκητικός κριός» στην έφοδο για την κατάληψη της Εξουσίας.

Από κεί και πέρα όσοι πράγματι εναντιώνονται στο γήπεδο της Α.Ε.Κ. (και όχι όσοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ερασιτεχνικής) αρχίζουν το τελευταίο διάστημα ν’ αναμεταδίδουν ως απολύτως έγκυρη οποιαδήποτε είδηση σχετικά με το γήπεδο. Έτσι το www.eksegersi.gr ανεβάζει συνεχώς νέες ειδήσεις σχετικές με την «πολιορκία» της Ν. Φιλαδέλφειας από τους ΑΕΚτζήδες. Μιας «πολιορκίας» η οποία ακόμη και στην περίπτωση που όλα όσα αναφέρονται σχετικά μ’ αυτήν είναι όντως έτσι αποτελεί αντιγραφή των μεθόδων που χρησιμοποίησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως αντιπολίτευση. Μεθόδων οι οποίες τώρα που ο σκοπός έχει επιτευχθεί τους ξενίζουν και γι’ αυτό τις καταγγέλλουν.     

Οι «εξεγερμένοι» που λέτε έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η παρούσα Κυβέρνηση σκοπεύει παρανόμως να βγάλει την Οικοδομική Άδεια για την «Αγιά Σοφιά» (βλέπε εδώ) και γι’ αυτό «προειδοποιούν» τους αρμόδιους υπαλλήλους να «προσέξουν». Με το τελευταίο σχετικό κείμενο τους για το γήπεδο (βλέπε εδώ) φέρνουν στην δημοσιότητα ένα απαντητικό κείμενο του Δήμου το οποίο φωτίζει κάπως την κατάσταση. Και το οποίο θα δούμε αμέσως μετά. 

Πριν όμως δούμε τα σημαντικότερα για τους μη ειδικούς του εγγράφου του Δήμου οφείλουμε να σχολιάσουμε την στάση του Βασιλόπουλου. Ο Δημαρχούκος (γιατί τέτοιος αποδεικνύεται) αντί να βγάλει μια ανακοίνωση με πέντε αράδες στις οποίες θα περιέχονται δυό-τρία από τα σημεία του εγγράφου, βγάζει ανακοινώσεις (και κάνει δηλώσεις) με τις οποίες όχι μόνο δεν φωτίζει την κατάσταση αλλά τουναντίον ρίχνει λάδι στη φωτιά. Εμείς ξέρουμε πως όταν κάποιος σε κατηγορεί για κάτι συγκεκριμένο οφείλεις ν’ απαντήσεις συγκεκριμένα και όχι να κάνεις κριτική ή δίκη προθέσεων. Εκτός και αν ο σκοπός σου είναι να σέρνεται σκόπιμα η υπόθεση υποδαυλίζοντας έκτροπα τα οποία και θα εκμεταλλευτείς πολιτικά, προκειμένου μια μερίδα των κατοίκων να «ομογενοποιηθούν» μαζί σου δίνοντας σου μια νέα 4ετία όταν κατέβεις στις επόμενες εκλογές ως «ανεξάρτητος». 

Τέλος πρέπει να γίνει αναφορά και σ’ ένα άλλο κείμενο το οποίο σχολιάζει την κατάσταση, αναπαράγοντας το ρεπορτάζ που συνόδευε την εμφάνιση της κίνησης «Άλλη Εντελώς Κατάσταση». Αναφερόμαστε σ’ αυτό το κείμενο του blog krisseis της Ν. Φιλαδέλφειας. Αυτό που έχει για εμάς αξία από το κείμενο αυτό είναι η συγκεφαλαίωση των εκκρεμοτήτων (στις οποίες έχουμε και εμείς κατά καιρούς αναφερθεί) που υπάρχουν ακόμη για το νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ., τις οποίες και αντιγράφουμε αυτούσιες. Σημειώνουμε ότι οι υπογραμμίσεις είναι του αρχικού κειμένου.

«Η τελευταία εκκρεμότητα που επηρεάζει την υλοποίηση του έργου, μπορεί να είναι η έγκριση της υψομετρικής μελέτης. 

Εδώ ακόμη με ευθύνη της ΑΕΚ δεν έχει συζητηθεί σε πρώτο βαθμό, η προσφυγή μελών της Ερασιτεχνικής για το ιδιοκτησιακό. 

Δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με το αίτημα απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Η περιφέρεια της (α)Ρένας Δούρου δεν έχει εγκρίνει τις υπογειοποιήσεις, κι ούτε καν δεν έγραψε το κονδύλι για τα άλλα 20.000.000 ευρώ που χρειάζονται για να υλοποιηθούν. Δε μιλάμε για τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται αφού προηγηθούν αυτά για δημοπράτηση έργων και λοιπών εγκρίσεων κλπ. 

Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτές οι εκκρεμότητες γιατί όποια πλευρά και να δικαιωθεί για το ιδιοκτησιακό, θα ακολουθήσει ένσταση από την άλλη για εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό. Αν το ΣτΕ αποδεχτεί την απόρριψη της ΜΠΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει η ίδια χρονοβόρα διαδικασία με υποβολή νέας ΜΠΕ, διαβούλευση κλπ που επίσης μπορεί να προσβληθεί. 

Υπάρχουν απλήρωτα 4.000.000 ευρώ από τη περίοδο Γρανίτσα για το εγκληματικό γκρέμισμα του πρώην γηπέδου. Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν αναλάβει το γκρέμισμα, το σκάψιμο, τα μπετά που έπεσαν τότε και δε πληρώθηκαν ποτέ ως σήμερα. Αυτοί έχουν έννομο κι εύλογο συμφέρο να ζητήσουν τα λεφτά τους, και να ζητήσουν το σταμάτημα των έργων αν δε πληρωθούν τα χρεωστούμενα.

Υπάρχουν σειρά διοικητικών πράξεων που όλες μπορούν να προσβληθούν και αναμένεται να συμβεί, με ότι συνεπάγεται χρονικά αυτό. 

Χρειάζονται κι άλλες εγκρίσεις από το δήμο, όπως είναι η τροποποίηση του ρυμοτομικού.»

Ερχόμαστε τέλος στο απαντητικό κείμενο του Δήμου με ημερομηνία 21 Φλεβάρη 2017 (βλέπε εδώ) το οποίο αντλήσαμε από την ιστοσελίδα των «εξεγερμένων». Στο κείμενο αυτό υπογραμμίσαμε τα πιο ενδιαφέροντα για τον μη ειδικό σημεία τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω:
  • Για την υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου υπάρχει ΜΟΝΟ μια προμελέτη, η οποία έχει παραληφθεί και εγκριθεί από επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ήδη από τις 17 Σεπτέμβρη 2014, δηλαδή εδώ και 2 1/2 χρόνια (σελίδα 2 του εγγράφου).
  • Η έγκριση της υπογειοποίησης απαιτεί την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου. Για την οποία τροποποίηση πρέπει αφ’ ενός να τεκμηριώνεται η πολεοδομική αναγκαιότητα της ρύθμισης (αν δεν κατασκευαστεί το γήπεδο η υπογειοποίηση δεν είναι αναγκαία) και αφ’ ετέρου η ορθότητα της ρύθμισης με βάση οριστικές ειδικές εγκεκριμένες μελέτες (σελίδα 3).  
  • Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης (από Δήμο και Περιφέρεια) είναι η ύπαρξη οριστικής μελέτης αρμοδίως εγκεκριμένης με τα οριστικά προτεινόμενα υψόμετρα. Η έγκριση του Δήμου είναι γνωμοδοτικής φύσης με την τελική έγκριση ν’ ανήκει στην Περιφέρεια (σελίδα 4).
  • Συνεπώς θα πρέπει η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» («επισπεύδων» στο κείμενο) να υποβάλλει πλήρη φάκελο ο οποίος να περιέχει την εγκεκριμένη οριστική μελέτη της υπογειοποίησης (σελίδα 6).
Επειδή υπάρχει περίπτωση κάποιοι να «χάθηκαν» στα παραπάνω ή να μην έχουν καταλάβει (ακόμη) ποιο είναι το πρόβλημα με βάση τον Δημαρχούκο αντιγράφουμε αυτούσιες τις δύο τελευταίες παραγράφους του κειμένου από το τέλος της 6ης σελίδας και την αρχή της 7ης:

«Κρίνεται σκόπιμο προς αποφυγή ασκόπων χρονοβόρων διαδικασιών και λοιπών ενεργειών, οι γνωμοδοτήσεις του Δήμου να στηρίζονται σε οριστικά υψόμετρα όπως αυτά θα προκύπτουν από οριστική εγκεκριμένη μελέτη.

Επισημαίνεται ότι ο φάκελος θα περιλαμβάνει πλήρη σειρά των εγκεκριμένων και υπογεγραμμένων μελετών και σχεδίων της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Έργων, της Προμελέτης και Οριστικής Μελέτης του ως άνω έργου, καθώς και των αντίστοιχων αποφάσεων έγκρισης των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.»

Με λίγα λόγια ο Δήμος ισχυρίζεται ότι με ευθύνη της Α.Ε.Κ. (κυρίως) και της Περιφέρειας (δευτερευόντως) ο φάκελος της υπογειοποίησης είναι ελλιπής και γι’ αυτό δεν υπογράφει.
Για την υποστήριξη της θέσης του ο Δήμος αραδιάζει μια σειρά από διατάξεις και εγκυκλίους με τις οποίες καθορίζεται πλήρως η διαδικασία. Συνεπώς η (όποια) απάντηση της Α.Ε.Κ. πρέπει ν’ αφορά τα συγκεκριμένα σημεία που θίγει ο Δήμος στο από 21 Φλεβάρη έγγραφο του και να μην είναι γενικόλογη και αόριστη όπως μέχρι τώρα. Προτείνουμε δε η πλευρά της Α.Ε.Κ. να ολοκληρώσει την κατασκευή της ιστοσελίδας της «Δικέφαλος» και ν’ ανεβάσει εκεί όλα τα έγγραφα και σχέδια που αφορούν το γήπεδο. Αλλιώς, δηλαδή αν συνεχίσει να είναι στο ίδιο μέχρι τώρα μήκος κύματος, θα δώσει το δικαίωμα σ’ όλους μας ν’ αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι η επίκληση από μέρους της τής «άρνησης» του Δημαρχούκου να συμμορφωθεί με τον νόμο (να υπογράψει) είναι απλώς ένα άλλοθι.      

(Σημείωση: Η φωτογραφία του κειμένου μας προέρχεται από εδώ.)

03 Μάρτη 2017
παρατηρητήριο.

πηγή: aekwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου