.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

“Ας μιλήσουμε για τον πλανήτη ΑΕΚ” του Δημοσθένη Χριστόπουλου


Ας μιλήσουμε λίγο και για τον πλανήτη ΑΕΚ (Νέα Φιλαδέλφεια, γήπεδο, Μελισσανίδης, Βασιλόπουλος, τραμπουκισμοί κτλ) γιατί μιλάνε όλοι και δεν μιλάμε εμείς που έχουμε φάει την ζωή μας να ασχολούμαστε με την ομάδα να πούμε.

Ένα-ένα και με τη σειρά για να μην μπερδευόμαστε (μιας και τίποτα δεν είναι αυτονόητο):

-Ο Μελισσανίδης έχει μπει στην ΑΕΚ μόνο για ένα λόγο: για να φτιάξει γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που αυτή τη στιγμή έχει την ΑΕΚ και δεν έχει κανένα άλλο (αγωνιστικό και κατ’ επέκταση επιχειρηματικό) πλάνο. Οι διαρροές που έχουν ξεκινήσει ήδη από την ΠΑΕ αναφορικά με το «πόσο δύσκολη είναι η περίπτωση Αραούχο» είναι ενδεικτικές των προθέσεών του. Ο Μελισσανίδης θέλει να κάνει στη Νέα Φιλαδέλφεια μια μπίζνα αλά Καραϊσκάκη για να κονομάει μέχρι να ψοφήσει. Όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με την μπάλα δεν τον ενδιαφέρουν και δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί τους για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον.


-Ο Άρης Βασιλόπουλος δεν θέλει γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια, τα «είμαστε υπέρ του γηπέδου αλλά με προϋποθέσεις» λέγονται απλά για το πολίτικαλ κορέκτ της υπόθεσης. Το ιδανικό για τον Βασιλόπουλο θα ήταν να μπλοκάρει οριστικά την ανέγερση του γηπέδου αλλά γνωρίζει πως αυτό είναι αδύνατο με βάση το γεγονός ότι το οικόπεδο ανήκει στην ΑΕΚ, το ότι νομότυπα η ΑΕΚ πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για να το φτιάξει και το ότι ο Μελισσανίδης έχει μαζέψει, από εδώ και από εκεί, τα λεφτά που απαιτούνται. Γι’ αυτό, ο Βασιλόπουλος επιδίδεται σε έναν ανταρτοπόλεμο απέναντι στο γήπεδο επιχειρώντας με νομικές κινήσεις να κερδίσει μερικές λεπτομέρειες (λιγότερα καθίσματα, χαμηλότερο ύψος και τέτοια). Σημαίνει αυτό ότι η συζήτηση κάπου εδώ τελειώνει; Προφανώς και όχι. Η υπόθεση έχει πολύ ζουμί.

-Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, επίσης δεν θέλει το γήπεδο. Αυτό είναι δεδομένο. Πριν δεκαπέντε χρόνια μπορεί ο κόσμος να ήθελε την ΑΕΚ στην γειτονιά του αλλά, πολύ καθαρά και ξάστερα, τώρα δεν την θέλει. Έχει βολευτεί ο κόσμος της Νέας Φιλαδέλφειας χωρίς την βαβούρα της ΑΕΚ μέσα στα πόδια του και δεν θέλει να ξεβολευτεί. Τα όσα γράφονται περί «δέκα γραφικών που μπλοκάρουν τις επιθυμίες ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας» είναι για γέλια. Στην πόλη αυτή δήμαρχος βγήκε εκείνος που ήταν κατά του γηπέδου. Αν η τοπική κοινωνία ήταν με τα μπούνια υπέρ του γηπέδου τότε δήμαρχος θα ήταν ο Γεωργαμλής. Τα πράγματα είναι απλά σε γενικές γραμμές: η ΑΕΚ θα φτιάξει γήπεδο σε μια γειτονιά που ελάχιστοι το θέλουν και αυτός ο στιγματισμός θα το συνοδεύει για πάντα. Όσοι κλείνουν τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα, κρίνουν τα πράγματα με ψυχρά νομικούς όρους και πιστεύουν πως ο νόμος είναι ο αντικειμενικός κριτής για τα πάντα, πρόβλημά τους.

-Οι ιδιοκτήτες των μπαρ και των φαγάδικων της Νέας Φιλαδέλφειας, που αποτελούν πάνω-κάτω κόσμο οικονομικά και επιχειρηματικά εξαρτημένο από τον Μελισσανίδη, «συντονίζουν» τις τραμπούκικες πιέσεις προς το Δ.Σ. του Δήμου για να προχωρήσει η διαδικασία όσο πιο άμεσα γίνεται. Οι τοπικοί μικροεπιχειρηματίες έχουν κάνει οικονομικά ανοίγματα, θέλουν άμεση απόσβεση και δεν έχουν το οικονομικό εύρος του Μελισσανίδη για να μπορούν να περιμένουν. Ο τελευταίος δε αν και δεν μπαίνει στην διαδικασία να ενορχηστρώσει τις λεπτομέρειες του φόβου και της παράνοιας (κυρίως γιατί νιώθει σιγουριά για το γήπεδο), δεν είναι και κάνας καλός άνθρωπος για να μαζέψει τα αίσχη των υπαλλήλων του. Τα στρατόπεδα στην Νέα Φιλαδέλφεια είναι ξεκάθαρα και είναι ταξικά: από την μία είναι τα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα και από την άλλη οι απλοί κάτοικοι της πόλης. Και αυτό είναι αντικειμενικό ανεξάρτητα από το ποιός έχει δίκιο σχετικά με το γήπεδο (το οποίο παραμένει κάτι υποκειμενικό). Ο Βασιλόπουλος ως δήμαρχος της πόλης και άρα ως θεσμικό πρόσωπο, αυτά δεν μπορεί να τα πει ανοιχτά, δεν μπορεί να μιλήσει ευθέως εναντίον του νόμου. Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο να οργανώσει μια κοινωνική αντιπαράθεση με αντιπάλους της τοπικής κοινωνίας τους μπράβους του τοπικού κεφαλαίου. Συν τοις άλλοις, διότι -και πολύ λογικά- η τοπική κοινωνία την φοβάται αυτή την σύγκρουση, δεν ψήνεται να τα βάζει με μαφιόζους και μπράβους (και γι’ αυτό τον λόγο στράφηκε σε θεσμικές λύσεις ψηφίζοντας Βασιλόπουλο) και προτιμά να λουφάξει και να αφήσει τον δήμαρχο να κάνει την δουλειά θεσμικά, νομότυπα και όμορφα.

-Οι επιθέσεις στη Στρούγκα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και εκκινούνται από διαφορετικούς κύκλους σε σχέση με τους τραμπουκισμούς στην ομάδα Βασιλόπουλου (αν και υπάρχουν πρόσωπα που συνυπάρχουν και στις δύο διαδικασίες). Η κόντρα των συγκεκριμένων ΑΕΚτζήδων και της Στρούγκας έχει πιο βαθιά και ξεκάθαρα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Είναι φως φανάρι πως στην ευρύτερη περιοχή, με εφαλτήριο το ζήτημα του γηπέδου, επιχειρείται να συγκροτηθεί χώρος με ακροδεξιά χαρακτηριστικά, με προκάλυμα το οπαδιλίκι και με «έδρα» τα Πατήσια. Οι φασίστες κάνουν δουλίτσα στις εκεί γειτονιές και την κάνουν με «όχημα» την ΑΕΚ και το γήπεδο. Όποιος πιστεύει πως η κόντρα του κινήματος με αυτούς τους τύπους θα σταματήσει όταν φτιαχτεί γήπεδο γιατί οι συγκεκριμένοι θα ησυχάσουν, είναι βαθιά νυχτωμένος. Η κόντρα αυτή είναι ακόμα στην αρχή της και θα συνεχιστεί και με άλλες αφορμές. Να το πούμε με απλά λόγια για να μην μπερδευόμαστε: οι ΑΕΚτζήδες συνδεσμίτες στα Πατήσια συγκροτούν μια μικρογραφία της Θύρας 7. Αυτό που πρέπει να διευκρινηστεί δε (διότι έχει την σημασία του) είναι πως οι συγκεκριμενοι τύποι ΔΕΝ ανήκουν στην Original.

-Η κατάντια της Original από την άλλη έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα. Κάποιοι εκεί μέσα πρέπει να καταλάβουν πως ούτε εξιλεώνονται με αναρτήσεις αντιφασιστικών πανό ούτε ξεμπερδεύουν λέγοντας: «εμείς θέλουμε γήπεδο εκεί αλλά δεν ασκούμε βία». Όσο και να νίπτουν τας χείρας τους, όταν στην Νέα Φιλαδέλφεια παίζει ο ένας τραμπουκισμός μετά τον άλλο, η μη θέση είναι θέση. Συν τοις άλλοις η αδιάλλακτη θέση για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια δημιουργεί φανατισμό σε μπόλικα παιδάκια και οι ταυτόχρονες κεντρώες θέσει τύπου «εμείς δεν κάναμε κανένα πέσιμο αλλά δεν θα απολογηθούμε για αυτούς που τα κάνουν» σπρώχνουν αυτά τα (επικίνδυνα) παιδάκια εκτός του πετάλου της Original και τα μεταφέρουν σε θύρες που συχνάζουν άνθρωποι με τους οποίους κάποτε η Original έπαιζε ξύλο. Γνωρίζουμε όλοι πως αυτή η κατάντια είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης μιας επικίνδυνης ηγεσίας, μιας ηγεσίας που θα ήθελε No Politica καταστάσεις στο πέταλο και περισσότερο ανέχεται παρά συντηρεί τα σημάδια της φυσιογνωμίας του συνδέσμου που έχουν ξεμείνει από τις παλιές καλές εποχές. Γι’ αυτό τον λόγο το βάρος πέφτει σε αυτούς που επιμένουν να τα συντηρούν. Καταλαβαίνω πως η ιστορία με την Original Πάτρας λειτούργησε ως επίδειξη δύναμης της νυν ηγεσίας αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τα εσωτερικά κραξίματα: ειναι εσωτερικά. Αν η Original ή έστω ένα κομμάτι της δεν πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν στις γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας θα έχει στρώσει το χαλί στο να μεγαλώσει παραπάνω η φασιστική μούργα που εδράζεται στα Πατήσια. Μια διαχείριση της κατάστασης όπως αυτή που είχε γίνει το καλοκαίρι του 2014 λίγο πριν την πορεία αλληλεγγύης στη Στρούγκα δεν αρκεί πλέον. Η κατάσταση έχει πάψει προ πολλού να είναι ελεγχόμενη και η Original έχει μεγάλη ευθύνη για αυτή την εξέλιξη.-

-Όσο και αν η μπίζνα του μεγάλου αφεντικού στη Νέα Φιλαδέλφεια προωθείται ως η σούπερ ντούπερ κίνηση για την ιστορία της ΑΕΚ, όσοι έχουν μια ελάχιστη επαφή με τον απλό κόσμο της Ένωσης καταλαβαίνουν πως το ζήτημα του γηπέδου είναι μια αδιάφορη ιστορία. Το συλλαλητήριο-φιάσκο που έγινε τις προάλλες απλά επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι βλέπουν τα παιχνίδια της ΑΕΚ με τον κανονικό της κόσμο: οι ΑΕΚτζήδες έχουν μια κάψα και αυτή είναι το πρωτάθλημα. Το γήπεδο δεν τους ενδιαφέρει, δεν την παρακολουθούν καν την ιστορία (εκτός και αν αναγκάζονται για πολιτικούς λόγους) και αν τους έλεγες πως θα μείνουν στο ΟΑΚΑ για άλλα 20 χρόνια δεν θα χαλιόντουσαν και ιδιαίτερα. Ίσα-ίσα: η ΑΕΚ δεν είναι ομάδα γειτονιάς «να μην νοείται» μακριά από μια συγκεκριμένη περιοχή. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει να στριμωχτεί σε ένα οικοπεδάκι. Η ΑΕΚ πρέπει να παίζει σε μεγάλο γήπεδο για να χωράει ο λαός της και αν είχε ομάδα που θα μπορούσε να γεμίζει το ΟΑΚΑ καμιά 15αριά φορές το χρόνο αντί για δύο-τρεις με το ζόρι, ο κόσμος της με χαρά θα αποδεχόταν αυτή την προοπτική.
-ΑΕΚ σημαίνει φασίστες κρεμασμένοι ρε κουφάλες και παρά τις αγιές σοφιές και τα καμπαναριά και τα λοιπά καραγκοζιλίκια που πάει να φτιάξει ο απατεώνας που έχει την ομάδα, η μάχη περιεχομένου της κερκίδας θα δοθεί και θα κερδηθεί.-

Δημοσθένης Χριστόπουλος

πηγή: voidnetwork.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου